Рух українськими дорогами стане безпечнішим завдяки європейським партнерам

3 березня 2016 року у приміщені Мінінфраструктури відбулось четверте засідання наглядового комітету проекту Twinning «Підтримка Міністерства інфраструктури України в посиленні стандартів безпеки комерційного автомобільного транспорту».

Головною метою проекту є підвищення безпеки комерційних перевезень автомобільним транспортом в Україні відповідно до технічних вимог ЄС та найкращих міжнародних практик для зменшення кількості ДТП та спричинених ними смертельних випадків.

Протягом 21 місяця досягати поставленої мети Мінінфраструктури допомагатимуть європейські партнери проекту, зокрема Генеральний інспекторат дорожнього транспорту (GITD, Польща), Федеральний офіс вантажних перевезень (BAG, Німеччина), Федеральний інститут досліджень автомагістралей (BASt, Німеччина) та Державний інспекторат дорожнього транспорту у складі Міністерства транспорту і комунікацій (SRTI, Литва).

З метою моніторингу ефективності проекту, щокварталу його реалізації відбувається засідання наглядового комітету. До його складу входять керівництво Мінінфраструктури, представники інституцій-партнерів проекту, Представництва ЄС в Україні та Адміністративного офісу програми Twinning, що функціонує при Нацдержслужбі України.

етвертий квартал реалізації проекту охоплює період з 1 жовтня по 31 грудня 2015 року. За цей час партнери проекту організували 12 консультаційних місій європейських експертів до України з чотирьох основних тем:

• система управління безпекою автоперевезень та практичне впровадження стандарту ISO 39001 «Системи управління безпекою дорожнього руху (далі – БДР). Вимоги та настанова із застосування» в українських підприємствах;

• підтвердження професійної компетентності водіїв та операторів комерційних автоперевезень.

• сертифікація транспортних засобів та їх запчастин;

• технічне розслідування ДТП.

Станом на четвертий квартал одним з основних результатів проекту є детальний порівняльний аналіз між українським та європейським законодавством, в якому експерти проекту чітко визначили відповідні прогалини та запропонували шляхи їх усунення. Крім того, експерти підготували керівництво із побудови системи БДР на підприємствах, а також спільно з українськими колегами опрацювали проекти нормативно-правових актів щодо встановлення системи підтвердження професійної компетентності водіїв та менеджерів автоперевезень. Водночас, експерти розглянули чинні правові підстави та процедури проведення технічного розслідування подій на автомобільному транспорті та надали пропозиції щодо внесення змін відповідно до кращих практик країн-членів ЄС.

Члени комітету відзначили, що реалізація проекту здійснюється успішно відповідно до графіку, передбаченого Твіннінг-контрактом. За результатами засідання було затверджено четвертий квартальний звіт.

Джерело: Урядовий портал