На Закарпатті стартував сезон весняних пожеж

Лише за два останні дні закарпатські пожежники вісім разів виїжджали на гасіння сухої трави. Найбільше сухостою горіло на Мукачівщині – 3 випадки, повідомили в Управлінні ДСНС у Закарпатській області.

Усього ж з початку року машини служби «101» вже 27 разів виїжджали до місць загорання сухої трави, чагарників та сміття. А бум весняно-польових робіт ще попереду. За статистикою, в регіоні з кожним роком дедалі гостріше постає проблема пожеж в екосистемах. Так, у 2014 році таких було зафіксовано 442, а вже минулоріч – 1062 випадки.

Люди, займаючись впорядкуванням присадибних та дачних ділянок, просто забувають про елементарні правила пожежної безпеки. Намагаючись позбавитися від опалого минулорічного листя, сухої трави, чи іншого мотлоху найменш трудомістким способом – спалюванням – горе-прибиральники не переймаються, що для вогняної стихії потрібно дуже мало‚ щоб «вирватися» з під людської опіки й почати нищити все на своєму шляху, завдаючи численних матеріальних збитків‚ або ж навіть травмуючи самих ініціаторів прибирання. Цьому підтвердження випадок, який трапився цьогоріч 8 березня в селі Тисаашвань Ужгородського району. Під час прибирання власного обійстя отримав термічні опіки сам господар.

А про непоправну шкоду, яку завдають самопали навколишньому середовищу, фауні та флорі рідного краю, й годі говорити. З точки зори екології будь-яке горіння – шкідливе. Перш за все через те, що під час цього в повітря потрапляють речовини та леткі сполуки, не дуже корисні для здоров’я людини.

Окрім того, як стверджують науковці, випалювання шкодить не тільки повітрю, а й ґрунту – гумусному прошарку, який відповідає за його родючість.

Отож, вкотре рятувальники звертаються до всіх закарпатців із застереженням і проханням: перед тим, як починати прибирати територію приватного обійстя чи підприємства варто ще раз подумати про можливі негативні наслідки, і якщо виникають найменші сумніви щодо безпеки, то краще багаття не розкладати, тоді ні здоров’я, ні кишеня не постраждає…
І все ж, якщо ви ніяк не хочете відмовитися від спалювання‚ то робити це треба у безвітряну погоду і на відстані не менше, ніж 15 метрів від будь-яких споруд, не кажучи вже про житлові будинки. Також забороняється підпалювати сміття за допомогою бензину чи інших легкозаймистих речовин. Не варто за допомогою спалювання, від стерні очищувати й минулорічні посівні масиви.

А під час відпочинку на природі багаття потрібно розводити тільки в дозволених та спеціально обладнаних місцях І в жодному разі не залишати його без нагляду.

Джерело: УДСНС України у Закарпатській області