В Іршаві хочуть укріпити береги річки

Будівництва берегоукріплення на річці Іршавка обговорив із представниками водного господарства міський голова Іршави Степан Бобик.

Це надзвичайно масштабна і дороговартісна робота. Разом із тим якщо над цим не працювати, то загроза підтоплення та зсуву берегів уздовж вул.Першотравнева та в районі Свято-Іллівського храму стає дедалі реальнішою.

Ще у 2010 році була виготовлена проектно-кошторисна документація на цей об’єкт, але справа далі не зрушила, оскільки не було фінансування. До розгляду цього питання повернулися через два роки, проект був відкоригований із урахуванням проблемної ділянки біля пішохідного підвісного мосту в районі пров.Партизанського. Його вартість на той час становила 2 мільйони гривень, що відповідало річному міському бюджету.

Силами міста таку роботу виконати було неможливо, а оскільки держава не допомагала, то протягом шести років міськвиконкомом частково виконано ряд заходів на аварійних відрізках берега для того, щоб уберегти берегову лінію від зсувів, а будинки, які збудовані над річкою та в її низинах – від підтоплення і руйнування.

Але, оскільки проблема значно складніша, то така робота лише тимчасово знімає напругу. Про пошуки шляхів до розв’язання проблеми йшлося на зустрічі мера із начальником відділу комплексного проектування басейнового управління водних ресурсів р.Тиса Оленою Сорока, начальником Берегівського міжрайонного управління водного господарства Іваном Голубом та начальником Іршавської дільниці Берегівського МУВГ Петром Скраль. Повернулися до проекту чотирирічної давності.

На сьогодні в умовах інфляційних процесів зросла і кошторисна вартість будівництва. За словами проектантів, загальна сума всього проекту сягатиме більше 9 мільйонів гривень, а це знову ж таки практично річний бюджет міста. Держава і у 2016 році не буде фінансувати подібні проекти, адже всього-на-всього 200 тисяч гривень спрямовано з держбюджету за програмою «Захист від шкідливої дії вод сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь, у тому числі в басейні р.Тиса у Закарпатській області». Кабмін мотивує це обмеженістю фінансового ресурсу та пріоритетністю щодо підвищення обороноздатності держави.

Відповідно розглядається можливість розподілу проекту на дві частини і його здешевлення. Йдеться про визначення черговості робіт і розробку проектних пропозицій, щодо способу виконання. Зараз фахівці взялися порахувати вартість зведення берегоукріплення габіонними ящиками на «подушці» з верболозу, на основі бетонної суміші, або з використанням великогабаритного каменю.

Після цього міськвиконком разом із депутатським корпусом прийматимуть остаточне рішення щодо методів та початку роботи над будівництвом лінії берегоукріплення. Звісно, основним питанням може стати фінансування і зміни в дохідній частині міського бюджету, але в будь-якому разі є сподівання, що врешті 2016 рік стане початком першої черги великої роботи, на яку очікують мешканці вулиці Першотравневої, прихожани Свято-Іллівської церкви та жителі провулку Партизанського.

Джерело: Іршавська міська рада