Розбиті дороги Ужгородщини, яка є «воротами в Європу», потребують коштів від митного експерименту

 

 «Для покращення соціально-побутового та соціально-економічного стану мешканців Ужгородщини та покращення рівня краю згідно з програмою державного регіонального розвитку, Ужгородський район потребує залучення коштів для вирішення проблемних питань», – такими словами починає свій депутатський запит Мирон Помпель.

І далі наголошує: «Першочерговими завданнями на сьогодні є: завершення проекту по будівництву Червонівської ЗОШ І-П ст.; реалізація проекту з будівництва дитячих садочків у селах Есень і Лінці;  покращення якості питної води в сільських населених пунктах шляхом будівництва й реконструкції водопровідних і каналізаційних мереж;  вирішення питання сортування, переробки та утилізації твердих побутових відходів;  ремонт і реконструкція автомобільних доріг у населених пунктах району;  розчистка магістральних і господарських канав для  усунення підтоплення сільгоспугідь.

Для  пошуку додаткових джерел фінансування райдержадміністрацією  торік  було подано низку програм для участі у конкурсному відборі проектів, які можуть реалізуватись за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2016 році. Однак, із 13 поданих і зареєстрованих на сайті Мінрегіону України інвестиційних проектів фінансову підтримку не отримав жоден».

Тому депутат просить розглянути питання щодо співфінансування з державного та обласного бюджетів проектів, які є першочерговими і потребують нагального впровадження для покращення умом життєдіяльності громадян Ужгородського району .

Інший запит Мирона Помпеля звучить, як мовиться, на випередження: «Ми,  депутати Закарпатської обласної ради VII скликання, рішенням від 22 грудня 2015р. №107 звернулись до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з пропозицією включити Закарпатську область до переліку областей, у яких реалізується експеримент щодо спрямування в обласний бюджет 50 відсотків суми перевиконання загального обсягу щомісячних індикативних надходжень митних  платежів на території області.

У зв’ язку з цим, у випадку позитивного вирішення порушеного у Зверненні питання і запровадження на території нашої області згаданого експерименту, прошу врахувати потребу Ужгородського району щодо ремонту дорожньої інфраструктури, оскільки в районі існує нагальна необхідність поліпшення транспортно-експлуатаційного стану автодоріг. Адже, Ужгородський район є “воротами в Європу”, через нього здійснюється транзит товарів, послуг і людей за кордон. Однак дороги загального користування Ужгородського району знаходяться у вкрай незадовільному технічному стані. Такий рівень доріг впливає на якість перевезення пасажирів і вантажів, зумовлює низьку експлуатаційну швидкість транспортних засобів, високий рівень витрат паливно-мастильних матеріалів і збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод. Очевидно, що це призводить і до зниження конкурентоспроможності краю, а розвиток мережі автомобільних доріг та поліпшення їх є необхідною передумовою його соціально-економічного розвитку .

Орієнтовна потреба в коштах з фінансового забезпечення реконструкції та поточного ремонту автодоріг загального користування Ужгородського району складає 60 млн грн. Тож,  при поступленні коштів від експерименту у обласний бюджет та їх розподілі, прошу передбачити фінансування вищезазначених робіт  у вказаному обсязі».

Обидва запити депутати облради підтримали.

 

Прес-служба Закарпатської облради