Закарпатські депутати наполягають врегулювати на законодавчому рівні приватизацію «хутірних забудов»

Позаяк власники житлових будинків, розташованих за межами населених пунктів, не мають змоги приватизувати ці земельні ділянки через неврегульованість законодавчих норм з цього питання.Крайові парламентарі у ході четвертого пленарного засідання другої сесії Закарпатської облради схвалили звернення до Верховної Ради України та  Кабінету Міністрів України щодо «хутірних забудов» за межами населених пунктів.

У документі зазначається, що територія Закарпатської області в залежності від характеру рельєфу поділяється на три регіони, які різко відрізняються ґрунтовими і кліматичними умовами. Гори і передгір’я займають близько 80 % її території.

Історично склалося, що у гірській місцевості області переважає так звана «хутірна забудова», однак, власники житлових будинків, розташованих за межами населених пунктів, не мають змоги приватизувати ці земельні ділянки через неврегульованість законодавчих норм з цього питання.

Так, стаття 38 Земельного кодексу України до земель житлової забудови відносить тільки земельні ділянки, розташовані в межах населених пунктів, що перешкоджає житловому будівництву та реєстрації за межами населеного пункту навіть у випадках наявності забудови. Відтак порушуються права громадян на землю, гарантовані статтею 14 Конституції України.

Одним із дієвих шляхів вирішення проблеми могло б бути включення земельних ділянок у межі населених пунктів, однак для цього необхідна наявність затверджених у встановленому порядку генеральних планів.

Проте значна кількість сільських рад області, зокрема гірської її частини, дотаційні і коштів на розробку генпланів та проектів землеустрою щодо зміни меж населених пунктів, які б включали ці садиби, у таких органів місцевого самоврядування немає.

Для  захисту конституційних прав громадян на землю, враховуючи положення статті 33 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», якою передбачена можливість розміщення об’єктів будівництва за межами територій населених пунктів під час комплексної забудови території, депутати  просять внести зміни до чинного законодавства, передбачивши можливість  приватизації земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд, а також на законодавчому рівні передбачити можливість розміщення за межам населених пунктів громадських будівель і споруд, інших об’єктів загального користування».

 

Прес-служба Закарпатської облради