До очищення душі і тіла повинен прагнути кожен віруючий християнин під час Великого посту

14 березня у християн східного обряду розпочався Великий піст, який триватиме аж до світлого Празника Воскресіння Христового – Великодня, який цього року святкуватимемо 1 травня. Упродовж сорока днів, згідно з релігійними канонами, кожен віруючий християнин повинен суворо дотримуватися посту тілесного та духовного. А напередодні початку посту, у Прощену неділю, віруючі просили вибачення один в одного, аби з чистим серцем розпочати піст.

Про особливості Великого посту та як правильно прожити цей відповідальний період ми попросили розповісти викладача Ужгородської греко-католицької богословської академії ім. Блаженного Теодора Ромжі отця Романа.

– Отче, що символізує Великий піст?

– Передовсім – це час покути, який готує нас до одного з найголовніших християнських свят – Воскресіння Господнього, встановлений на знак наслідування Ісусу Христу. Цифра 40 – не випадкова. Ісус постив у пустелі сорок днів, сорок років пустелею блукали євреї, які опинилися без їжі та води, елементарного комфорту. Біблейська історія вчить, що саме у такий час, коли людина покидає своє середовище, звичний комфорт, залишається наодинці зі своїми проблемами, вона відчуває чи не найбільшу потребу у присутності Бога.

Цей піст – це час зрозуміти, що не хлібом єдиним живе людина, але й духовним. Адже є два поняття життя: біологічне і вічне. Якщо забрати життя вічне, то чим ми відрізняємося від тварин, яким для щастя достатньо лише їжі та води?!

Упродовж Великого посту Господь допускає випробування віруючих трьома найбільшими спокусами: хлібом, Христом та гординею. Хліб у Біблії є символом комфорту, достатку. Спокуса Христа – це спокуса месії, так затребувана у нашому суспільстві. Диявол у цей час атакує кожного з нас, аби ми не сприймали свою реальність, аби нам не подобалися країна, в якій живемо, родина, діти, чоловік, жінка, дороги, наша зовнішність – щоб ми постійно були незадоволеними, не мали радості, серце було сповнене сумом. Третя спокуса – гординя, притаманна кожному з нас. Завдання 40 днів великого посту – побачити й розпізнати цю гординю, яка веде нас до марнославства.

– Для чого потрібно поститися?

– Є два типи посту: тілесний і духовний. Тілесний – дуже важливий, бо він вивільняє потужну енергію, а коли постити, приміром, за своє здоров’я чи за здоров’я рідних, близьких – це разом із молитвою має велику силу. Хтось постить на хлібі й воді, хтось лише на воді, а хтось лише у п’ятницю. Це дуже добре й здорово для організму, який вивільняється від токсинів та інших шкідливих речовин.

Ті, хто дотримуються строгого посту, у перший день не вживають їжу взагалі, повністю забороняється вживання вершкового масла, продуктів тваринного походження (яйця, молоко, риба) й алкоголю. Для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, що годують немовлят, а також мандрівників, військових і ув’язнених піст може бути не таким суворим.

Проте Великий піст – це не лише відмова від м’яса, риби, яєць і молочних продуктів, важливіше утриматися від недобрих думок та вчинків, тому що піст напередодні Воскресіння Христового – це своєрідне духовне очищення.

Другий піст – піст від зла. Тому дуже важливо просити Господа, аби він оздоровив наші думки та помисли. Диявол входить у наше серце і через наші органи чуття: зір, слух. Важливо обмежити перегляд або ж відключити телевізор, Інтернет тощо, аби зайвий раз не спокушати себе.

Дуже важливо під час Великого посту простити своїм ворогам. Адже якщо ми не простимо їм, то й Господь не простить нам. Не бійтеся підійти до людини й щиро попросити прощення за ті образи та біль, які ви їй завдали. У цей час ми повинні попросити Духа святого показати нам ті факти, коли ми когось образили, і попросити прощення. Як і я колись попросив прощення у моїх батьків за те, що вони ображали мене, а я їх ненавидів…

Нині у нашому суспільстві прощення є дуже важливим. Особливо, зважаючи на військові дії в зоні АТО, де чи не щодня вбивають чиїхось рідних, а вони не можуть простити вбивцям. Проте слід пам’ятати, що непрощення веде до ще більшої агресії, а ще – до багатьох страшних хвороб, у тому числі й онкозахворювань…

– А як бути тим, хто не може або ж не хоче дотримуватися суворого посту?

– Господь сказав: «Не людина для посту, а піст для людини». Бог не хоче робити людину рабом. Він хоче зробити її вільною, а піст може в цьому їй допомогти. Ми повинні сприймати піст, як поміч, а не як релігійну догму. І якщо ви когось любите й хочете допомогти, то можете постити заради добра цієї людини.

Я знаю, якщо наш народ буде постити (приміром, у п’ятницю, коли наша єпархія постить за мир в Україні), Господь вирве нашу країну з кризи, в якій вона перебуває, вивільнить її з обіймів диявола!

– Що дає людині дотримання посту?

– Під час Великого посту Господь кожному з нас дає можливість побачити, у чому наше рабство, що забирає у нас сили, радість. Задумайтеся, чому так багато молодих людей нині не мають радості? У них немає перспективи, вони невпевнені у собі, завтрашньому дні… Ціль посту – зрозуміти, що заважає їм бути вільними, а також – навчитися радіти кожній миті життя, простим речам: тому, що ти здоровий, маєш руки, ноги… І як не банально звучить, проте жити вільно й радіти нам дуже часто заважають диявольські спокуси сучасних реалій: Інтернет, алкоголь, наркотики тощо. Саме піст може допомогти вирватися людині із цих небезпечних тенет.

– Що б ви побажали у цей непростий час нашим читачам?

– Я скажу словами Апостола Павла: «Примиріться з Богом!». Я від щирого серця бажаю усім нам примиритися з Богом та із самими собою. Адже примирення – це і є шлях до прощення, до радості. Також запрошую всіх до святої тайни сповіді, щирої, справжньої сповіді, яка допоможе вам очистити свою душу, та з радістю й любов’ю зустріти світлий празник Воскресіння Христового!

Оксана ДУДАШ, газета “НЕДІЛЯ”