Леніна – в Леннона одним розчерком пера

На Закарпатті з’явилася вулиця музиканта гурту «Бітлз» Джона Леннона замість старої назви Леніна. Таке на початку березня утнув голова Закарпатської обласної адміністрації, який за законом про декомунізацію отримав право на перейменування тих вулиць, що до 21 лютого так і не змінили голови сіл та міст області. Мешканці села Калини на Тячівщині, де з’явилася вулиця британського музики, у перші дні після цього рішення висловлювали обурення і пообіцяли зібрати підписи на зміну. «НЕДІЛЯ» вирішила поцікавитися, чи бува не передумали селяни змінювати Леніна на Леннона, і поїхала в Калини.

Ленін із патріотичним акцентом

На сільській раді Калин залишився тільки слід від таблички, яка колись прикрашала будівлю із назвою вулиці. Головна дорога в селі ще донедавна носила ім’я Володимира Леніна. З початку березня її перейменували на Джона Леннона.

Нормальний пєрєц, – каже Михайло, якого зустрічаємо в центрі села і питаємо про ставлення до відомого в світі британського музиканта. Чоловік сміється після своїх слів, а за ним і весь натовп, що починає збиратися навколо. – Хай буде і Леннона, головне, аби був порядок. Михайло – єдиний, хто зізнався, що слухає «Бітлз».

Нащо змінювати. Годна боти так, як бола! – з підозрою каже жінка, що мете вулицю Ленона біля дитячого майданчика і відмовляється називати своє ім’я.

Ні сільського голови, ні секретаря ради на місці протягом дня ми так і не застали. А хотіли спитати, наприклад: чому на сільраді нема жодного вказівника вулиці, чи отримують у калинській владі кореспонденцію вже за новою адресою…

Чи змінилася офіційно вулиця Леніна на Леннона, йдемо питати на поштове відділення, що розташоване в одному приміщенні з сільрадою. Усі листи й посилки тут досі надсилають на недекомунізовану вулицю, каже поштарка і демонструє нам «свіжі» конверти та коробки. Та й сама адреса пошти досі «ленінська»:

– Листи йдуть на стару адресу.

– На Леніна?

– Так, ще на Леніна.

– А Леннона нема?

– Ще жодного листа не було на Леннона!

Питання про перейменування вулиці Леніна в селі вже розглядали на сесії кілька років тому, розповідає депутат сільради і директор місцевої школи в одній особі Юрій Бойчук. Тоді, каже чоловік, не вистачило голосів прийняти рішення. На питання, як селяни ставляться до зміни, пан Юрій відповідає:

– Cприймають так, щоби надати вулиці таку назву, яка підходить.

– Це яка?

– Ну, я знаю, загальну якусь – Українська або Слов’янська, Народна. В такому ракурсі, щоби була нейтральна, але піднімала патріотизм загальний, український.

– Скажіть, будь ласка, який патріотизм, якщо у вас десятки років вулиця Леніна?

– Ну, воно так ішло, за рішенням сесії не прийнялося було, та так і залишилося поки що, – ніяковіючи каже директор школи.

Інший депутат сільради і заступник директора школи Василь Піцур висловлює обурення не через музику британського музиканта, а його біографію, яка, стверджує, не може бути прикладом до наслідування:

– Як ви ставитеся до Джона Леннона і до вулиці Леннона у вашому селі?

– Я особисто до Джона Леннона ставлюся добре. Я виріс на музиці «Бітлз». Це музика моєї молодості. Але все-таки Джон Леннон – англієць. У нас є свої герої. Це по-перше. А по-друге, наскільки мені з історії відомо, Джон Леннон був наркоманом. По-моєму, не дуже вдала назва буде для села.

Леннона – на Довбуша або Скрябіна

У Калинах проживають майже 6 тисяч мешканців. Нова назва вулиці підняла хвилю дискусій у селі. Утім єдине, що нині об’єднує селян у цих розмовах, це поганий стан сільських доріг. Тому один із варіантів назви, яку, іронізуючи, пропонують місцеві мешканці – вулиця Ямкова. Кажуть, саме вона відповідає стану справ на центральній дорозі села. Відверто, головна дорога Калин хоч і не ідеальна, але й не така погана, якщо порівнювати з іншими шляхами Тячівщини і Закарпаття загалом.

Місцевий підприємець Ярослав, який долучився до нашої розмови, хоч і розуміє, що закон треба виконувати, але про Леннона в Калинах і чути не хоче:

– Я за зміну, але не Джона Леннона.

– На яку?

– Но, наприклад, можуть бути наші герої.

– Наприклад?

– Ну, наприклад, може бути Довбуша, може бути… много кого може бути. А що голова її не поміняв, так не треба сміха робити та класти вулицю Джона Леннона. Я вважаю, що то просто хотять на посміховище покласти нас.

Місцева мешканка Марина пропонує кілька варіантів назви: «Ми хочемо, аби була вулиця або Калинівська, або Народна, або якогось героя АТО, Скрябіна може бути. Українських наших. А чому Джон Леннон!? Моя дочка вчиться у музичній школі, вона не знає, хто такий Леннон…»

У селі Калини обласна адміністрація змінила назви чотирьох вулиць: Жовтнева стала Едмунда Бачинського, Калініна – Калиновою, Комсомольська – Федора Корятовича. До жодної, окрім Леннона, у селян та сільської влади претензій не виникло. Щоправда, і досі вони не вірять, що розпорядження про зміни існує. А воно є, зокрема на офіційній сторінці обласної держадміністрації, датоване 4 березня цього року. У переліку змінених назв і вулиця Леніна в селі Калини Тячівського району.

За майже три тижні, які минули з часу декомунізації вулиці Леніна в Калинах, ані підписів на зміну назви, ані сесії сільради громада так і не спромоглася зібрати, хоча в перші дні дуже обурювалася. То ж офіційно в селі є вулиця Джона Леннона, про якого місцеві знають мало і фактично не цікавляться, а на одній табличці, яку вдалося знайти, досі красується вулиця Леніна.

У Закарпатській ОДА «НЕДІЛІ» повідомили, що офіційне розпорядження про зміни назв вулиць сільській раді Калин уже відправили. Щоправда, не змогли уточнити, на яку саме адресу: Леніна чи-то Леннона…

Тетяна ЛЕШКО, спеціально для газети «НЕДІЛЯ»