Весна. Пора оновити гардероб. Та чи вистачить зарплати?

Перший місяць весни порадував краян не лише цвітінням перших квітів та відродженням природи, він також «порадував» підвищенням тарифів та новими цінниками на продуктах та одягу. Але ж наближається Великдень, тож пора подумати й про оновлення гардеробу…

За середніми підрахунками, аби купити у нашому місті тільки найнеобхідніше з одягу, потрібно мати в кишені, як мінімум, дві середньомісячні зарплати.

Від крамниці до крамниці по жакети і спідниці

Отже, вирушаємо до крамниць і придивляємось до цін. Перше, що потрібно змінити весною – це теплу куртку на більш легкий верхній одяг.

Скажімо, весняне пальто, незалежно від того чоловіче воно чи жіноче, коштує від 700 до 5 тис. грн. Шкіряна куртка – також від 600 грн (зі шкірозамінника) до кількох тисяч. «Вітровка» – від 500 грн.

Відтак слід подбати і про взуття. Жіночі туфлі можна знайти й за 300 грн. Утім верхня «планка» у маленьких бутиках – 10 000 грн. Чоловіче взуття – від 600 грн також до позначки з чотирма нулями. У середньому чоловічі туфлі обходяться у 2500 грн. Кросівки коштують щонайменше 400 грн. Проте ціна залежить від бренду. Також не варто забувати й про якість.
Штани чоловічі у магазинах теж недешеві. Придбати їх можна за 500-1000 грн. Жіночі – трохи дешевші. Однак джинси для представників сильної статі можна знайти й за 350-400 грн, тоді як жінкам потрібно викласти за обновку 400-2500 грн. Сорочку ж можна купити за 180-250 грн, а простенька сукня коштує 550-1200 грн, шкарпетки (2 пари) – 50 грн., колготки – 150 грн, білизна – від 300 грн.

У середньому «набігає» майже 6 тисяч. Але ще й потрібно щось їсти, платити за транспорт (купувати бензин) та розраховуватися за комунальні послуги…

У секонді є все, однак не так і дешево

Наразі секонд-хенди заполонили все Закарпаття. Їх настільки багато, що здається, що там усе дають за безцінь. Утім – ні. Ціни за «сток» та вживаний одяг досить високі. Переважно речі продають кілограмами, однак більш якісний крам реалізовується поштучно. Інколи зношена брендові річ коштує кілька тисяч.

Є, звісно, варіація – купувати щось у останній день від початку завозу. Тоді ціни низькі. Проте й одежа, відповідно, тільки та, яку ніхто не вподобав. Отже, знайти щось варте уваги – практично нереально. Але щоранку перед подібними торговельними закладами вишиковуються довжелезні черги, тож бажаючих «поритись» у чужій білизні – хоч відбавляй. Та й є вже серед краян окрема категорія шопоголіків, які годинами можуть вишукувати омріяну обновку і які є постійними клієнтами так званих «беушок».

Отже, за середніми підрахунками, аби оновити гардероб у секонді, потрібно приблизно викласти 3000-3500 гривень.

Ринок чи Інтернет?

Більшість ринкового краму – китайський ширвжиток. Однак трапляється між одягом і ексклюзив. Правда, вартує він утричі (а іноді – і вдесятеро) більше. Ціни ж мало чим відрізняються від тих, що у крамницях. Проте знайти щось оригінальне, на жаль, важко. Принаймні, це стосується не настільки фасонів, як кольорової гами. Більшість ринкового краму або сірих, або чорних, або коричневих тонів. Придбати, скажімо, яскраво-червону сукню проблематично. Видно, продавці розраховують на загальну масу і не дуже переймаються особливими потребами тих клієнтів, які прагнуть самовиразитись, а не зливатись із натовпом.

У той же час на сьогодні досить популярними серед закарпатських покупців є Інтернет-магазини. І не дарма, адже через всесвітню павутину можна взяти участь у аукціонах, розпродажах, вибрати акційний крам, знайти справді вишукане вбрання за помірно низькими цінами. Щоправда, здійснюючи подібні покупки, замовникові треба точно знати розмір, адже віртуально приміряти обновки неможливо. Варто також узгоджувати з продавцем варіанти з обміном товару, якщо він не підійде, адже фактично купувати доводиться кота в мішку.

Крім того, існує небезпека потрапити на гачок кібершахраїв. Тож, здійснюючи торговельну операцію через Інтернет-сервіси, не слід забувати про пильність, адже щороку жертвами невидимих правопорушників стають сотні наших краян. І поліції далеко не завжди вдається розкрити подібні злочини.

До речі, останнім часом набувають широкої популярності барахолки, де користувачі можуть не купувати, а обмінюватися власними речами. Звичайно, це вигідно, однак знайти по той бік монітору людину з подібними смаками і подібними габаритами не завжди легко.

Таким чином, підсумувавши вартість покупок, здійснених через всесвітню мережу, виходить, що обновити гардероб через спеціальні сайти можна за 2000-2500 гривень. Проте до цієї суми треба додати ще й вартість пересилки через пошту.

Виходить, із «мінімалки» все одно купити всю необхідну одежу неможливо…

Марина АЛДОН, газета “Наш Ужгород”