У Колочаві пройде фестиваль ріплянки

Усіх любителів традиційних карпатських страв запрошують на четвертий фестиваль ріплянки 18-19 червня до музейного комплексу «Старе село» у Колочаві.

Розпочнеться дійство о 14.00 на галявині, серед оригінальних історичних архітектурно-мистецьких експонатів.

Правда, нинішнього року формат фестивалю буде дещо змінено й удосконалено. Крім колочавців до участі в ньому запрошені майстрині з приготування ріплянки з навколишніх сіл Тереблянської долини – Вільшан, смт. Міжгірʻя, Негровця, Німецької Мокрої, Руської Мокрої, Синевира та Синевирської Поляни. Вперше на фестивалі будуть представлені «ріпляники» з окремих сіл сусіднього Тячівського району. Обовʻязковою умовою їх участі є приготування основної страви фестивалю – ріплянки.

В організації та проведенні фестивалю кулінарного мистецтва щороку беруть участь краєзнавці місцевого осередку. Вони головні дійові особи усіх театралізованих сценок свята. До прикладу, інформаційно насиченою постала на відкритті (під час проведення другого фестивалю) нова експозиція «Культура Колочави», розміщена у спеціально зробленому вагончику під назвою «Кіно-книгарня». Відкрив оригінальну і змістовну виставку краєзнавець місцевого осередку Юрій Радівілов в одязі дяка – літописця Івана Лугоша, автора рукопису «Перло драгоценноє со Євангелієм» (1747 р.). З 1956 року сільський літопис, на честь якого декілька років тому відкрито пмʻятний знак біля Святодухівської церкви в с. Колочаві, зберігається у Закарпатському краєзнавчому музеї.

Четвертий фестиваль ріплянки приурочений 55-річчю від дня народження його ініціатора і організатора – Станіслава Михайловича Аржевітіна.

Про своє бажання взяти участь в його роботі може заявити кожен бажаючий до 10 червня 2016 року за телефоном 050 822 88 82.

Голова правління Закарпатської обласної організації Національної спілки краєзнавців України М В. Делеган