В Ужгороді триває реконструкція

Повернути Ужгороду його історичне обличчя. В обласному центрі Закарпаття триває масова реконструкція історичного центру. Містяни з розумінням ставляться до цих процесів, будівельні ліса – їм не заважають.

Громадські активісти зазначають: при реконструкції акцент потрібно робити саме на автентиці та історизмі Ужгорода.

«Варто говорити про те, що по-перше: центр мав би реконструюватися, однозначно. По-друге, хотілося би бачити план реконструкції. Як на мене, центр видозмінюють не у зовсім правильному руслі. Я би хотів, щоби центр залишився якраз історичним, а не місцем магазинів, місцем сучасної архітектури. Якщо кінцевий результат буде відповідати історичному вигляду, то це буде нормальна реконструкція. А якщо це робиться, аби підприємці могли заробляти більше грошей, розміщуючи більше магазинів, терас, — то це скоріше крок назад і такої реконструкції в принципі не потрібно», — Святослав БАБІЛЯ, активіст

У міській раді зазначають: бюджетом на цей рік передбачено 12, 5 млн на реконструкцію історичного центру. Якщо дозволять погодні умови, роботи обіцяють закінчити до листопада.

«У нас уже є 15 проектів, які пройшли експертизу і вже є договора на стадії підписання з підрядними організаціями. Плануються завершити роботи на Ш. Петефі, пл. Театральна і перехрестя Корзо-Волошина, де у цьому році планують виконати ремонт 5 будинків. Крім цих 15 будинків планується розпочати роботи по вул. Корзо – від початку наб. Незалежності і до перехрестя вулю Волошина. Це те, що є у планах на цей рік», — каже Оксана ПАЙДА, в.о. директора департаменту міського господарства Управління житлово-комунального господарства

Програма реконструкції історичного центру була розроблена на 2015-2016 роки, у проектах – є розширення зазначеної програми до 2017-2018 років. Зараз на розгляд депутатів департамент міського господарства планує винести питання додаткового фінансування у розмірі 7 млн грн.

uzhinform.com