Хто в Закарпатті зможе отримати статус «закордонного словака»?

У області перебуває з візитом посадовець зі Словаччини

На Закарпатті нині мешкає майже 6 тисяч етнічних словаків і для збереження їх національної самобутності створені всі умови. Про це йшлося під час зустрічі голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля з керівником Уряду словаків, що проживають за кордоном, Яном Варшо, – повідомила zakarpatpost.net прес-служба Закарпатської ОДА.

Гість подякував керівництву області за підтримку закарпатських словаків. «Ужгородська спеціалізована школа №4 з поглибленим вивченням словацької мови, яку я мав нагоду відвідати, є своєрідним символом співпраці наших країн у мовній та культурній сферах. Адже саме спільними зусиллями двох держав її вдалося відремонтувати та відкрити, і словацьку мову, як окремий предмет, тут вивчають майже чотири сотні учнів, серед яких не тільки етнічні словаки, – зазначив Я. Варшо.  – Тішить і той факт, що словацьку мову в Ужгородському національному Університеті нині опановують більше півсотні студентів».

Присутня на зустрічі Генеральний Консул Словацької Республіки в Ужгороді Янка Буріанова зазначила, люди на Закарпатті працьовиті, добрі та  щирі. Національні меншини – толерантні, а словаки – активні і відповідальні члени суспільства, котрі не забувають традицій власного народу.

Ян Варшо та Геннадій Москаль також обговорили особливості процесу отримання статусу «закордонного словака».

zakarpatpost.net