Мене називали Олькою, або Фреймуткою, а роми – проклинали

Відома телеведуча Ольга Фреймут ексклюзивно поділилася з газетою «НЕДІЛЯ» подробицями інспектування міста Хуста.

Команда інспектора стала свідком появи нового життя

Завітала Ольга Фреймут до Закарпаття у четвер, 8 вересня, і гостювала у колишній столиці Карпатської України до суботи. Усіх секретів зйомок вона, звісно, не розкрила, зберігаючи інтригу, але про свій візит розповіла багато цікавого.

– Загалом Хуст багато чим вразив. Напередодні протягом трьох місяців тривала попередня масштабна перевірка місцевих навчальних закладів, медичних установ, доріг, ресторанів та супермаркетів. Її здійснювали 36 таємних агентів нашої команди. До речі, прямо на наших очах народилася дитина. Все це буде в ефірі. Ми роздавали тим, кого перевіряли, відзнаки «Гордість» і «Ганьба». А в кінці сезону оголосимо найкраще і найгірше міста України. Але найбільше в Хусті вразило неутилізоване сміття, розташоване поблизу унікальної Долини нарцисів, і пологовий будинок, – розповіла головний інспектор країни. – Утім навіть у цій медичній установі ми знайшли добро – це лікар Олександр Безручко. Він справді виявився гуманною людиною, професіоналом. Аби перевірити чесність хустських ескулапів, ми підіслали до закладу породіллю зі Львова, пані Любу, яка перебувала на восьмому місяці вагітності. Її дуже добре зустріли, люб’язно оглянули і надали необхідні консультації.

Однак пологовий будинок загалом справив на Ольгу Фреймут далеко не найкраще враження і в результаті отримав «чорну мітку» – «Ганьба міста» (хоча заклад перебуває не на міському, а на районному та обласному балансі). Загалом за рейтингом, яким оцінюються показники добробуту (від нуля до двох), медицину в Хусті було оцінено в нуль балів.

– Там жінки лежать на ліжках із пружинами, які ще були за Сталіна. Це – жахливо. Матраци теж старі, білизна заслуговує кращого… А це ж лікарня! Води немає, жінки миють руки спартанськими методами: одна ллє воду в долоні іншої, – каже пані Ольга. – А таргани – взагалі тема окремої розмови. Крім того, ми ще знайшли цілу Долину голок… та шприців.
Незважаючи на те, що місто над Тисою має гарний оновлений центр, відремонтовано ряд вулиць, телеведуча знайшла і дороги з ямами та вибоїнами. Звичайно, якби вона бачила Хуст років п’ять тому, коли він нагадував суцільне сміттєзвалище, а центральна площа була схожою на місиво бруду, вона змогла б під іншим кутом оцінити те, що протягом останнього часу зроблено в невеликому містечку. До того ж ефект калюжі, посеред якої пані Ольга стоїть у туфлях на високих підборах, який видно на зйомках та світлинах, було створено штучно, адже у той день дощу в місті не було. Просто команді захотілося перевірити, як виглядає вулиця у негоду. У той же час пані Ольга обстежила й вулицю Івана Франка, на якій саме тривали ремонтні роботи, оцінила стан та температуру асфальту, однак поки що не прокоментувала свій вердикт.

– Мені відомо, що хустяни позитивно відгукуються про мера, кажуть, що він приводить до належного вигляду дороги. Краяни мені кажуть: «Ви би виділи, як Хуст виглядав ще недавно. Років п’ять тому». Розумію, що зроблено багато, але спинятись на досягнутому не треба. До того ж система каналізації викликає в нас ряд зауважень. Скажімо, на Коновальця під’їзд просто шокував! Там люди просто «потопають» у фекаліях і запевняють, що систему не лагодили вже більше двадцяти років. Ситуацію слід виправляти, причому якомога скоріше, – наголосила Ольга Фреймут.

Закарпатська автентичність і колорит не можуть нікого залишити байдужим

Найбільше пані Ользі хотілося познайомитись із Хустським міським головою. Для цього вона навідалась до нього додому і намагалася через огорожу залізти у двір. Оцінила й його статки, навіть у пошуках керманича міста відправилась на весілля, на якому гостював Володимир Кащук. Хустський мер видавав заміж племінницю і саме відпочивав із дружиною у весільній залі «Маленький рай». Саме там телеведуча й познайомилася з ним. Утім одними розмовами зустріч не обмежилася. Заодно Ольга Фреймут проінспектувала й заклад. І він, між іншим, отримав відзнаку «Гордість міста», а «Еліта» (у свою чергу) – нуль балів.

– Мене приємно здивував закарпатський колорит. Офіціанти виховані, культурні, страви, які подаються, дійсно унікальні. Деяких наїдків я ще й не бачила більше ніде, – підкреслила Ольга Фреймут. – Але ще більше приголомшили роми. Ми бачили, як вони щось везуть, здоганяли їх. А вони від нас втікали, навіть проклинали мене.

Не обійшлося й без соціальних експериментів на перевірку моральних якостей краян. Для цього знімальна група протягом двох днів у центрі міста та в одному зі спальних районів залишала напризволяще велосипед та килим. На щастя, ніхто речі так і не поцупив.

Отже, безпеку в Хусті пані Ольга оцінила в один бал. Але найбільшою гордістю Хуста стала заслужений вчитель України, педагог із Хустської гімназії-інтернату Олеся Ківеждій, та й загалом освіта в Хусті визнана якісною і отримала найвищий показник – два бали.

– Для мене візит Ольги Фреймут був повною несподіванкою. Її знімали шість камер. Вона наголосила, що вперше зустрічається з таким колективом. Крім відвідування уроків Олесі Ківеждій «головний інспектор України» зустрілася й із учнями, педагогами, зокрема, із вчителькою, що підготувала призерку олімпіади з географії, котра проходила у Бразилії – Галиною Тимчик та вчителем англійської мови Мирославом Шкробинцем, – поділився думками директор школи Михайло Онофрей.

Водночас пані Олеся зазначила, що знімальна група перевіряла і шкільну їдальню, вбиральні і загалом залишилася задоволеною школою.

– Виявилося, що мене впродовж двох днів прихованою камерою знімав таємний агент. Після чого Ольга Фреймут з командою прийшла на урок української мови у 8-Б класі! – заявила Олеся Ківеждій. –  На початку шостого уроку двері відчинилися – і на урок попросилася Ольга Фреймут із командою. Ведуча перечитала усі мої грамоти, знайшла в деяких помилки й попросила мене виправити їх. Проте я відмовилася: навіщо акцентувати на дрібних недоліках? Людина, друкуючи текст грамоти, могла механічно помилитися.  Фінальним акордом телезйомки стало те, що всіх учителів запросили до мого кабінету. На екрані продемонстрували результати таємної зйомки – заняття з «Андрієм» і телефонну розмову з «мамою». Ольга Фреймут подякувала за терпіння і професійність. Але й зробила зауваження: із «Андрієм» я спілкувалася на «ти», а він же не дитина. Тож над цим недоліком у роботі  попрацюю.

Відтак саме представниці педагогічного «батальйону» Хуста Ольга Фреймут і вручила подарунок для міста від ЖК «Щасливий» – нові лавиці, які повинні стати оздобою набережної на Замковій горі.

– Хуст має хороші перспективу. Місто повинне розвиватися. Загалом мені дуже сподобалися закарпатці, – зізналася пані Ольга. – Наші урбаністи готують спеціальний план, ми ж готові запропонувати вам деякі ідеї, щоб зробити містечко дійсно туристичним центром. Ми хотіли подарувати дітям спеціальний гральний майданчик, та… виявляється, встановити його без низки відповідних документів не маємо права. Як на мене, це абсурд. Тому ми подарували Хусту нові сучасні лавиці, які, сподіваюся, стануть окрасою зони відпочинку і хай там краяни кохаються, цілуються і радіють життю.

Слід зазначити, що 10 вересня відбулася презентація проекту і акція «вільний мікрофон» у центрі Хуста, де Ольга Фреймут показала й прокоментувала краянам деякі зйомки, зроблені протягом її візиту в Закарпаття. Утім, як не прикро, ніхто з мешканців міста не захотів говорити ні про проблеми, ні про здобутки населеного пункту. Тому хустянам вона порадила писати їй принаймні на пошту анонімно. До речі, під час акції на Майдані Незалежності зникло світло, тому початок дійства було відтерміновано на годину.
Довкола цієї події в Інтернеті розгорнулися неабиякі дебати щодо причини знеструмлення. Тому прокоментувати ситуацію ми попросили безпосередньо очільника Хуста пана Кащука.

– Я отримав запрошення на захід від Ольги Фреймут, яке вона мені вручила особисто в руки, тому вирішив прийти на Майдан. Однак початок затримався. До речі, запит від знімальної групи на проведення масового заходу міська рада отримала аж у п’ятницю о 16 годині, тобто в кінці робочого дня. До того ж: у ньому було допущено технічну помилку, зазначено, що презентація має відбутися не 10.09.2016, а 10.08.2006 року. Та це дрібниці. Проте саме в той день у Буштині проводилося свято – фестиваль  угорської культури (VI зустріч угорців Верхньотисянського регіону), де виступали хустяни і куди мене також запросили, тож я змушений був від’їхати на Тячівщину разом з Генеральним консулом Угорщини в  Берегові Андре Саліпські. Через це не зміг чекати, коли мене запросять на сцену, – зазначив пан Володимир. – А до «зникнення» світла не маю жодного відношення. Струм, між іншим, надав знімальній групі підприємець Василь Рішко, за що йому окрема подяка.

Мер також подякував самій Ользі Фреймут за подарунок містові і підкреслив, що певні недопрацювання у Хусті, безумовно, є, але вони будуть неодмінно виправлені.

– Я щиро вдячний пані Ользі за чудові лавиці і обіцяю, що найближчим часом їх буде встановлено, – підкреслив керманич міста над Тисою.

І ще, що цікаво, без відзнаки не поїхала з Хуста і сама пані Ольга. У п’ятницю, 10 вересня, один з активістів об’єднання, що бореться з порушниками правил дорожнього руху, помітив автомобіль знімальної групи прямо на пішохідному переході, тож, не гаючи часу, промаркував транспортний засіб наклейкою «Я паркуюсь, як олень»…

Марина АЛДОН, газета “НЕДІЛЯ”

zakarpatpost.net