У Румунії для українців Мараморощини встановили погруддя Тараса Шевченка

У румунському містечку Сігету-Мармацієй відкрили погруддя Тараса Шевченка. Пам’ятник Кобзареві встановили за сприяння Союзу українців Румунії на центральній площі міста навпроти української церкви.
З 97-го року в місті працює українськомовний ліцей, що носить ім’я Шевченка. А з майже 40 тисяч жителів міста 1200 – це українці. У вишиванках та урочисто виконавши гімни обох країн – так у містечку неподалік кордону з Україною відкривали погруддя Кобзаря.
Новий пам’ятник освятили священики, помолившись українською мовою. Погруддя Кобзарю відкривали міністри закордонних справ Румунії Лазар Коменеску та України Павло Клімкін.
Серед присутніх був і вчитель ліцею ім. Т. Шевченка в Румунії Мар’ян Ферцаді. Чоловік народився в одному з семи українських сіл на території Румунії. Навчався в Сігеті. Тутживе та працює вже майже 20 років: «Нарешті ми  радіємо, що це відбулося, що Шевченко в Румунії. Він уже є в Румунії, але в Сігеті його не було. Тепер є. Це дуже файно! Раз у нас є український ліцей Тараса Шевченка, значить, годилося мати і такий пам’ятник тут, у Румунії. Це тільки ще один доказ того, що між Румунією і Україною дуже добре налагоджені стосунки».
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін не вперше в Румунії. Із нинішнім очільником МЗС сусідньої країни знайомі ще з дипломатичної служби в Берліні. У Сігеті міністри обговорили зокрема й транскордонну співпрацю. Нам Павло Клімкін розповів, що «ми зараз обговорюємо й те, щоб відкрити ще один учбовий заклад українською мовою, забезпечити його всім необхідним для того, щоб максимально врахувати потреби всієї української громади в Румунії. І дійсно маємо тут і допомогу, маємо тут і розуміння».
Голова Європейського конгресу українців, заступник голови Світового конгресу українців і депутат парламенту Угорщини Ярослава Хортяні переконана, що Кобзар за межами України – це символ єднання українців усіх країн: «Це непересічна подія і для українців Румунії, а особливо для українців Мараморощини. Адже це є символ нашої нації, для 45 мільйонів нас в Україні і для 20 мільйонів за кордоном. Це символ єднання. А для українців Мараморощини, для населення, яке тисячу років проживає на території цієї країни, для них це буде святе місце, тому що вони матимуть куди прийти і схилити голови. І не випадково вибрано це місце – навпроти української церкви стоїть символ єднання українців з-за кордону й українців України».
Тетяна ЛЕШКО, газета “НЕДІЛЯ”, ексклюзивно для zakarpatpost.net