Скільки коштує в Ужгороді прикрасити лісову красуню?

Добігає до кінця останній місяць 2016 року. У цей період багато хто з нас традиційно починає замислюватись над прожитим, підбивати підсумки зробленого і будувати плани на прийдешнє. Однак, разом із цим, більшість краян напередодні Нового року та Різдва зайняті приємними клопотами, і думають передусім про те, аби в домі на свята було не тільки чисто, але й затишно, і гарно…. Отже, пора вирушати на пошуки ялинки та наряді для неї.

Дерево на прокат

У цьому році вперше у багатьох містах області стартувала нова послуга – лісову красуню не обов’язкового купувати. Її можна орендувати. Правда, з’ясувати, скільки це буде коштувати, поки що нам не вдалося, оскілки сервіс ще не запрацював.

Однак набагато цікавіші новації є на ринках та у квіткових магазинах. Усього за сто гривень можна придбати ялинку в горщику. Маленьку, звісно. За більші – і ціни відповідні. Однак таке дерево після закінчення свят можна висадити на газоні перед будинком, або навіть у лісі… І природа збережеться, і в оселі буде пахнути хвоєю.

Штучні лісові красуні також продаються вже давно. Стартують на них ціни також від сотні. Правда, стільки вартує дуже малесенька ялинка. Більші – 350, 650, 1300, 3500, 5500, навіть 10 тисяч. Однак між таким крамом можна знайти дуже цікаві дизайнерські вироби, навіть авторські дерева. Більшість із них уже прибрані і над ними зовсім не потрібно мудрувати. Після свят – покласти в коробку і – у шафу до наступного сезону…

До речі, до штучних ялинок можна придбати ароматизатор і вони мають справді запах натуральної хвої… та із килимів не потрібно голки прибирати!

Ну а кому до снаги усе ж живий символ зимових свят, то ціни цьогоріч лісівники обіцяють встановити у межах 50-300 гривень, залежно від висоти і форми крони.

Де купити?

Нещодавно в Інтернеті з’явилася інформація про те, що в кількох містах області не реалізовуватимуться ялинки. Насправді це не зовсім відповідає дійсності.

Зокрема, у повідомленні йшлося про те, що наразі, в області проводиться операція «Ялинка», тому аби зберегти більше дерев, було вирішено, що на території Перечинського, Великобичківського, Берегівського, Мукачівського, Хустського лісгоспів новорічні ялинки для населення заготовлювати не будуть.

Насправді у цих містах продаватимуть хвойні дерева представники інших лісгоспів. А в Ужгороді проблем взагалі не виникне.

Торгувати ялинками у обласному центрі будуть, але у спеціально відведених для цього місцях. Утім…  їх буде декілька. Про це повідомила прес-служба міської ради.

Отже, торгівля лісовими красунями у столиці Закарпаття здійснюватиметься із 15 грудня 2016 року до 6 січня 2017 року:

  1. На вулиці Василя Балога (І.Ваша) – вулиці Вілмоша Ковача (Белінського) біля ринку
  2. На вулиці Бородіна – навпроти ринку “Альбіон”
  3. На вулиці Заньковецької – навпроти та біля ринку ТОВ “Новий ринок”
  4. На вулиці Легоцького – навпроти ТЦ “Токіо”
  5. На вулиці Підградській – біля автовокзалу “Ужгород АС-2”
  6. На площі Кирила та Мефодія – біля ТЦ “Україна”
  7. На вулиці Загорській – біля ринку ДП “Шанс”
  8. На вулиці Андрія Палая (Тельмана) – ринок ТОВ “Нива”
  9. На вулиці Оноківській – біля будинку №22
  10. На вулиці Закарпатській, 28 – біля магазину ПП “Борислав 2001”
  11. На вулиці Фединця – біля будинку №5
  12. У провулку Центральному – навпроти ТЦ “Плаза”.

Одежа для ялинки

Ціни на ялинкові прикраси від минулого року, незважаючи на суцільне подорожчання змінилися не дуже.

— Крам подорожчав не більше, ніж на 25 відсотків, – каже власниця одного з сувенірних магазинів пані Ольга. – Найбільше вартує ексклюзив – модні символи року Півня. Одна прикраса іноді коштує і 200, і 300 гривень. Однак маємо колекціонерів, які збирають усі 12 знаків китайського гороскопу і щороку купують у нас щось оригінальне. А є й просто любителі краси. Однак торгівля йде поки що не дуже жваво. Видно, у людей немає грошей.

Отже, скажімо, звичайні кульки варіюються у вартості від 5-6 до 200 грн за штуку, сніжники – приблизно 15-30 грн, дощик – 30-50 грн, гірлянди – від 60 до 350 грн, у вигляді казкових оленів – 1500 грн, різдвяні вінки – від 60 до 200 грн, залежно від величини та оздоби, різні зимові статуетки (сніговики, Діди Морози, Санта Клауси, янголи) – від 100 до 1700 грн.

— Аби нарядити лісову красуню – мінімалки мало, – каже мешканка міста Лариса Бонь. – Лише за скромними підрахунками, як окупувати все – треба приблизно три тисячі. Якщо брати прикраси економ класу, у тисячу вкластися можна. Однак крім кульок та гірлянд, треба ще чимось і балкон оздобити, і оселю…

Слід зазначити, що зараз краяни встановлюють, як правило, не одну і не лише ялинку. Великою популярністю користуються спеціальні зимові іграшки з підсвіченням. Їх вішають на вікна, на балкони, або у приватному секторі – розміщують у дворах.

За таке задоволення слід викласти кілка тисяч.

А як за кордоном

Звісно, у Америці та в країнах Європи, статки у населення не ті. Тож на Різдво там витрачають чималі гроші. Та й до свят у них проводяться найрізноманітніші акції і розпродажі.

Тож як прикрашають ялинки за кордоном?

Мексика

Дуже популярно використовувати новорічну прикрасу «а Nacimento» – це симпатичні композиції з фігурок, що зображують сцену народження Христа в яслах. Велику ялинку в будинку зазвичай не ставлять – найчастіше, це маленьке штучне дерево або невелика гілка з дарами, що символізують дари пророків.

Гватемала

Жителі цієї країни, як і мексиканці, вважають за краще прикрашати інтер’єр, в тому числі і ялинку, сценами з Біблії. Але вони вибирають пухнасте дерево, залишаючи під ним подарунки, щоб діти вранці з радістю неслися до зеленої красуні.

Гренландія

Через особливості клімату на острові ялинки не ростуть, але це не заважає його жителям привозити пухнасті деревця здалеку. Зрозуміло, таке задоволення тут коштує недешево, тому і прикрашають ялинки з любов’ю. Найчастіше справжніми свічками і яскравими орнаментами зі стрічок.

Бразилія

Ця країна святкує Новий рік в теплу пору року, коли у них немає снігу. Тому бразильці прикрашають ялинку маленькими грудочками бавовни, що нагадують падаючий сніг. Діти роблять маленькі сніжинки, якими оздоблюють кімнати.

Ірландія

А тут, навпаки, справжня сніжна і морозна зима, тому ялинку прикрашають чимось яскравим. Наприклад, ліхтариками, мішурою, кульками, гірляндами і свічками. На верхівку вішають янголятка або зірку, як у нас за радянських часів. Будинки ірландці декорують плющем і мішурою, а на двері зовні вішають вінки з омели, перемотані барвистими стрічками.

Швеція

Шведи не ставлять ялинку заздалегідь, а купують перед самим Новим роком. Та й в будинку її залишати не прийнято, зазвичай вона «живе» на вулиці. Прикрасами для вуличної лісової красуні слугують іграшки у вигляді сонця, сніжинки і зірки. Іноді на ялину вішають фігурки тварин з соломи і дерева.

Норвегія

Норвежці вважають за краще самі вибирати лісову красуню прямо у лісі. Її приносять додому і наряджають за зачиненими дверима, щоб не бачили діти. Тоді сюрприз набагато приємніший. Коли вся родина збирається у вітальні, де стоїть ялинка, починають співати пісні, водити хороводи та вручати подарунки.

Звідки традиція наряджати ялинку?

Вважається, що звичай зародився у Німеччині. Згідно з однією з легенд, ставити ялинку в будинку почали з часів Мартіна Лютера. Йшов він якось однієї зоряної різдвяної вночі додому і помітив, як прекрасно крізь гілки дерев сяють зірки. І було це так чудово, що він вирішив поділитися цією красою зі своєю дружиною, для чого зрубав пухнасту ялинку. Приніс її в хату, прикрасив свічками і сказав, що це диво відтепер буде символом прекрасного Різдвяного неба.

Але насправді традиція ще давніша і сягає часів язичництва.

У Київській Русі, наприклад, наші предки наряджали ідола і танцювали навколо нього. Незабаром почали використовувати вічнозелені дерева – ялинки, сосни тощо, оскільки вони вважалися нев’янучими. Робилося це на день весняного сонцестояння. Оскільки Новий рік святкувався саме тоді.

А от римляни любили причепурювати будинки вічнозеленими листям благородного лавра.

Загалом традиції прикрашати хвойні насадження більше двох тисяч років. Вважалося, що всі дерева наділені добрими силами, що в них живуть добрі духи. Отже, розвішуючи на них усілякі пригощання і подарунки, люди прагнули таким чином задобрити духів, привернути їхню прихильність.

Жива чи штучна?

Сьогодні ялинки стали символом зимових свят майже в усьому світі. Звісно, вони додають настрою і радують дітей. Однак перед тим, як приносити додому лісову красуню, варто подумати, чи справді кілька тижнів задоволення варті того, аби в лісі загинуло ще одне дерево… Можливо, усе ж краще придбати штучну красуню? Що про це думають самі краяни?

— Ялинка має бути живою, – каже ужгородка Лариса Васильків. – У оселі повинно пахнути лісом. Без неї немає відчуття свята, сумно якось на душі. Штучні дерева, як штучні квіти. Переконана, у хаті не мають бути «мертві» атрибути, тим більше,  на таке велике християнське свято, що символізує життя і народження Спасителя.

— Ялинку купувати  не буду, але кілька гілочок, для запаху, все одно встановлю. Можна зробити ікебани, які на вигляд будуть ще кращими, ніж великі дерева. Бо ж коли в родині є діти, вони мають радіти святам. Як на мене, подарунки їм краще ставити під справжні дерева. Яке ж то Різдво без запаху мандаринів та хвої?! Це все одно, що Новий рік без шампанського, – переконує інша краянка Юлія Ковчар.

Зовсім іншої думки мешканець міста над Ужем Володимир Данилюк.

— Мало того, що чиновники гублять ліс, що президент експериментує з нашими Карпатами, пропонуючи обміняли безвізовий режим на вивезення за кордон лісу, так ще й ми самі губимо природу. Хто стоятиме на її захисті, як не самі закарпатці! Я категорично проти встановлення живих ялинок – як вдома, так і в громадських місцях. Штучні дерева продаються на всякий колір і смак… та й ціни на них не дуже високі, скажімо, доступні, — запевняє чоловік.

Такої ж позиції дотримується й Катерина Волощук.

— Колись ми ставили в хаті тільки хвойні дерева. Скільки ж після них залишалося на килимах голок! Навіть у червні знаходила. Хоч прибираю дуже часто!  Тепер, уже років 10, як використовую кілька штучних. Візуально вони навіть кращі за лісові, адже мають правильну форму. Та ще й окремі – наряджені. Влітку зберігаю їх у шафі-купе, а взимку встановлюю і в будинку, і на подвір’ї, і на балконі, – наголошує жінка.

Як би там не було, а вибирати святкову атрибутику для родини – справа глибоко  індивідуальна і кожен особисто визначає, яку ялинку купувати. Щоправда, це питання щороку стає актуальним лише взимку… традиційно перед Різдвом та Новим  роком.

zakarpatpost.net