Скільки коштує сніданок ужгородця?

Не дарма кажуть, що на колір і смак товариш не всяк. І дійсно кулінарні пристрасті у наших краян надзвичайно різні. Підтвердженням цьому є соціальне опитування, проведене нещодавно у одній із соцмереж. Утім їжа їжею, а якою ж є вартість сніданку?

Не хлібом єдиним…

Як з’ясувалося під час дослідження, більшість (58 відсотків) респондентів надають перевагу бутербродам. Однак їхні складові, як правило, є різними. Хтось з’їдає одну, а хтось – чотири – п’ять скибок хліба… Тож якщо буханець коштує 8-15 гривень, то скибка приблизно «потягне» на  60 копійок.

Але який бутерброд без масла? І якщо пачка вартує 30 гривень, одна «смужка» обійдеться, як мінімум, у гривню.

Та не варто забувати і про сир. Кілограм «молочної радості» коштує у середньому 75 гривень. Відтак рання порція може обійтися щонайменше у три гривні.

Ковбаса – незамінний атрибут більшості закарпатських сніданків. Дивно, але наші краяни полюбляють на початку дня їсти м’ясні страви. Тож якщо палка салямі (250 грамів) коштує 50-150 гривень, кілька кілець «наважать» на гривень 3-5.

Якщо ж до смаку вранці їсти курячі яйця, то за одне магазинне треба викласти більше двох гривень.

Отже, аби з’їсти звичайнісінький бутерброд, треба витратити 10-20 гривень.

«Легкий» сніданок чи друга страва

16 відсотків опитаних краян полюбляють зранку їсти каші, або мюслі, які можна вживати як із молоком, так і з водою. Така спожива є й дієтичною, і більш-менш корисною для здоров’я, адже приготовані вони із сирих або запечених злаків, сухофруктів, горіхів, висівок, паростків пшениці, меду, цукатів та спецій. Звичайно мюслі можна робити собі й самотужки, однак страву це не здешевить. Тож ранкова порція «легкого» спожитку потягне на 6-24 гривні. Каші – приблизно так само.

У той же час 13 відсотків респондентів, прокидаючись, намагаються добре наїстися, керуючись принципом: сніданок з’їж сам, обід розділи з другом, а вечерю віддай ворогові. Отже такий експрес-сніданок є теоретично обідньою другою стравою. А це – і гречка з м’язом, і картопля пюре, і відбивні, і котлети, і рис, і плов… Або, як альтернатива – різні супи. Вартість порції таких наїдків коливається від 12 до 48 гривень. У когось – виходить навіть дорожче.

З іншого боку, що досить цікаво, 1,2 відсотки опитаних полюбляють зранку їсти кондитерські вироби. Аби поласувати солодощами, також треба запастися грошима. Скажімо, шматочок тістечка вартує приблизно 4-25 гривень, пачка печива – 8-16 гривень, цукерки (грамів 200) – щонайменше 30-40 гривень.

Овочі, фрукти – корисно і смачно

Хоча натуральна їжа є найбільш корисною для здоров’я, та снідають овочами і фруктами всього 3 відсотки краян. Більшість із опитаних, до речі, переконані, що така вітамінна продукція обходиться найдорожче… Насправді це не так, однак… кожному своє.

Однак найбільш корисними вранці вважаються фрукти. У країнах Європи населення масово снідає саме фруктовими наїдками. Їх можна їсти і без нарізки, можна й у вигляді фрешу, салату, або поєднуючи з йогуртами. Тому рахуємо витрати. Наразі мандарини можна придбати за 23-28 гривень (кілограм), банани – за 25-30, ківі – за 30, яблука – за 12-20 гривень. Фруктове асорті можна полити медом. Хтось любить із вершками, хтось із джемом, хтось – зі спеціальним соусом, хтось із шоколадом. Така порція вітамінів коштуватиме 16-28 гривень (залежно від складових і ваги).

Виходить, що аби тільки поснідати, щодня  треба витрачати, як мінімум, 20 гривень. Множимо цю суму на 30 календарних днів і виходить, що вранці протягом місяця ми «з’їдаємо» 600 гривень… і це без обідів, ланчів, традиційних «перекусів», вечері та інших витрат… Але ж щось і пити потрібно!

Кава – напій богів?

У Закарпатті кава є традиційним напоєм… без якого не обходиться (у багатьох) жоден похід до кав’ярні… Отже, 87 відсотків респондентів починають ранок саме із кави (при чому для – 67 відсотків опитаних напій є доповненням до сніданку, а для інших – основною і єдиною «стравою»). Тож якщо варити запашну закарпатську каву вдома, порція обійдеться приблизно у 4-5 гривень.

22 відсотки краян уранці люблять пити молоко. Якщо пляшка 1,5 літрів коштує 15 гривень,  то 250 грамів вартуватимуть 2 гривні.

Соки – напій більш витратний, але в середньому обійдеться в 6-10 гривень.

Виходить, що набагато дешевше пити… воду.

Отак і живемо.

zakarpatpost.net