Зимове меню. Фрукти в Закарпатті трохи подорожчали

Зростання цін напередодні свят – явище майже обов’язкове.

При цьому вартість фруктів ще має люфт для подальшого підвищення і за останні дні перед святами може сягнути ще вищої позначки.

Утім для багатьох зима асоціюється саме з цитрусовими. Та й із вірусними захворюваннями найкраще боротися власне вітамінними фруктами.

— Який Новий рік без мандаринів. Чомусь із дитинства у мене такі асоціації. Та й не тільки в мене, а в багатьох. Через це й такий ажіотаж довкола тропічних фруктів. Тому й ціни стрибають, – каже краяна пані Тетяна.

На думку продавців, цінову політику диктують за кордоном, адже заморські плоди привозять саме звідти.

—Вартість встановлюють передусім у країні, де ростуть ті банана чи мандарини. Найчастіше тепер фрукти експортуються з Туреччини. Ми – лише продавці. Якби нам давали кілограм по гривні, ми б відповідно і продавали за копійки, – запевняє крамар пан Василь.

Утім передріздвяні націнки у нас – справа ментальна. Їх встановлюють перед великими релігійними святами і на одяг, і на килими,  і на посуд, не тільки на продукти…  закарпатці ж повертаються із заробітків… із грошима!

А вартість лимонів зараз складає 40 гривень, апельсинів – 30, мандаринів 23-25, ананасів – 80-120, бананів – 25 – 32, шарону – 60, грейпфруту – 28-35, гранату – 35-50, ківі – 40 гривень.

Можна, звісно, купити фрукти й дешевше. Наприклад, кілограм яблук за 10-15 гривень, або груш за 35-40. Однак перед святами чомусь хочеться саме екзотики.

zakarpatpost.net