В Ужгороді й раніше річка взимку перетворювалася на ковзанку

Днями журналісту zakarpatpost.net місцева старожилка розповіла, що за її дитинства на Ужі дітлахи також каталися на ковзанах. Було це років 70 тому.

Цікаво, але зараз ніби ті часи повернулися… і вже кілька років поспіль як для малечі, так і для дорослих річка, яку облюбували пернаті, перетворюється в морозну  погоду на льодову  арену.

До речі, нещодавно Інтернет облетіла фотографія  майже сторічної данини, на якій видно, як ужгорордці катаються на Ужі… Хтось просто, як і тепер, блукає крижаною поверхнею, хтось прямує на інший берег навпростець, а хтось просто стоїть і насолоджується погодою.

Можливо, саме тому на перилах набережної красується міні-скульптура відомого митця Тіводара Костки-Чонтварі саме з ковзанами.

Справа в тому, що свого часу художник вчився в Ужгороді і ковзанярство дійсно полюбляв.

Як наголосив сам автор скульптури Михайло Колодко, колись митець згадав про ті роки одним рядком «Я учився не дуже, проте в Ужгороді був найкращим серед ковзанярів».До речі, місце для пам’ятки обрано також не випадково – її встановлено на частині перил, що залишилася зі старого мосту, який сполучав береги Ужа в довоєнні роки, тобто, за життя Чонтварі. А ще – ужгородці завжди каталися на ковзанах саме там, біля пішохідного мосту.

Тож чим і справді обласний центр Закарпаття не місто зимового дозвілля…

До речі, мають мешканці міста ще одну безкоштовну ковзанку – на озері Кірпічка.

zakarpatpost.net