Як закарпатці зустрічають весну

Стрітення – свято не лише церковне. Хоча його відзначають молитвами у храмах.

Утім із 15 лютого пов’язано дуже багато різноманітних прикмет.

Однією з найвідоміших є про півня. Якщо він нині біля порогу нап’ється водиці, то весна буде теплою і ранньою. Так, принаймні, вважали наші предки.

Стрітення ще називали Громовицею, Стрічанням, Зимобором.

Закарпатці вірили, що 15 лютого зустрічаються стара зима і молода весна, що між ними проходить поєдинок, у якому хто переможе, такою й буде погода найближчим часом.

Отже наші краяни колись гадали, виставляючи на ніч надвір тарілку з зерном. Якщо вранці на ній була роса, це віщувало врожай.

Загалом за природою в цей день стежили пильно.

З цим пов’язано і чимало різних прислів’їв.

Наприклад: “Якщо на Стрітення сніг – чекай ранню весну на поріг”, “Якщо на Стрітення капле із стріх – зима ще довго протягне”, “Якщо на Стрітення погода морозна і ясна – буде весна файна” . Для хліборобського Буштина (як і для Закарпаття в цілому), – пише Дмитро Копинець, дуже важливо було, знати в які строки закінчиться зима і якою буде довгождана весна . Тому на Стрітення пильно слідкували за станом погоди, – йдеться на порталі «Колиба».

Тепло і відлига в цей день віщували ранню і теплу весну, мороз – тривалу зиму. Коли на Стрітення ішов сніг – весна передбачалася дощова, коли лютувала хурделиця – пізня й холодна, а коли день був похмурий, без сонця, ще не даватимуть спокою морози… Крім того, селяни стежили за розміром бурульок. Вважалося: якщо у увечері вони короткі до весни снігу випаде небагато, а якщо довгі  – ще будуть рясні заметілі.

Стрітення чекали і пасічники. Вони вважали: як капатиме зі стріх водичка, так прибуватиме і мед.

Коли на Стрітення від морозу яйце трісне, чекай на хороший урожай – погода буде помічницею.

Уранці сніг –  урожай раннього хліба. Відлига – буде добрий урожай пшениці, А вітер – вродять фруктові дерева. Якщо на Стрітення просохло від вітрів – весну чекай за сорок днів.

А за прогнозами синоптиків нині очікується ясний день, без опадів. Температура  від -3 до +2 градусів.

zakarpatpost.net