Як закарпатці роблять із кульбаби прикраси, мед та косметичні маски

Цвіт кульбаби – це не просто сонячний дарунок природи для естетичної насолоди, але й чудовий матеріал для творчих фантазій. Лікарську рослину мешканці Хустщини використовують і для приготування різних рецептів народної медицини, і для виноробства, і для виготовлення сувенірної продукції…

Із квітів, поцілованих сонцем, виходять чудові прикраси

Для 23-річної Віталії Клубей весна – це можливість зайнятись вишуканим квітковим хенд-мейдом. Майстриня робить із кульбаби та з інших рослин унікальні прикраси.

-Я покриваю природний матеріал епоксидною смолою. Таким чином виготовляю дуже багато речей. Це і браслети, й персні, й сережки, і брошки, і намиста, й брелоки, і кольє, й приколки, і шпильки для волосся, і кулони, і підвіски, і навіть комплекти прикрас, і елементи декору для оселі… Період цвітіння природи для мене особливий, ніби народжується душа, усе довкола дає стимул для творчості, – розповідає дівчина.

Квіти умілиця спочатку засушує, а далі наносить кілька шарів спеціальної речовини, полірує та поміщає до оправи.

-Кожен шар має висихати 24 години. Тому робота є доволі тривалою в часі. Іноді слід покривати рослину смолою і п’ять-десять разів. Тож над деякими прикрасами доводиться потрудитись навіть місяць. Для полірування ж потрібен спеціальний пристрій. У цьому, до речі, мені допомагає чоловік Роман, – каже Віталія. – Треба ще й вміти підібрати фурнітуру, знайти виробника, що виготовляє якісну продукцію. Останнім часом використовую і позолочені, і срібні оправи, але коли беру більш прості, то неодмінно вибираю антиалергенні та ніколи не купую китайський ширвжиток.

А роботи уродженки Велятина нині популярні не тільки в Закарпатті, але й у Чехії, Словаччині, Румунії, Угорщині, Польщі, Білорусі…

Варення та мед – смачні рятівники

Унікальна рослина приваблює і багатьох фітотерапевтів та господинь, які охоче діляться секретами приготування смачних страв із «золотої» рослини.

-Кульбабове варення не тільки смачне, але й цілюще. Його додаю в чай для онуків, – каже 56-річна хустянка Таміла Попович. – Готувати «сонячний джем» мене навчила ще моя бабуся. Рецепт дуже простий. На 300 квіток беру кілограм цукру, половину лимона та 400 мл. води. Коли вода закипить, у неї додаю цукор, а як він розчиниться, засипаю квіти. Проваривши 20 хвилин, вичавлюю лимонний сік і варю ще три хвилини. Суміш має відстоятися добу. Відтак її треба процідити і віджати через марлю, а далі – поварити ще 20 хвилин. Після цього солодкий лікарський засіб можна закатувати в банки. Варення має ніжний жовтий колір і смаком нагадує мед.

Господиня таким диво-відваром бореться з різними недугами і переконана, що кращого ескулапа просто немає.

-Особливо корисно кульбабовий мед приймати для покращення процесу травлення. Також за його допомогою можна покращити обмін речовин, очистити кров, позбавитись захворювань нирок, печінки, суглобів, запаморочення й шуму у вухах. Усього чайна ложка засобу на добу покращує самопочуття при остеохондрозі, – запевняє пані Таміла.

Цікаво, що використовує ґаздиня весняну рослину навіть у кулінарії, готує з неї зелені вітамінні салати.

-Листя кульбаби вимочую у воді з сіллю протягом 30 хвилин. А відтак – починаю експериментувати. Дрібно нарізавши зелень, додаю до неї петрушку, цибулю, варені яйця (або інші компоненти). Заправляю сметаною. Виходить дуже смачний салат, – стверджує Таміла Попович. – Така страва сприяє виведенню шлаків і омолодженню організму, адже кульбаба є хорошим антиоксидантом і багата на мідь, кальцій, марганець, залізо, бор, магній, цинк, калій та інші компоненти.

Зі слів жінки, жоден аптечний препарат не містить у собі стільки корисних речовин, як рослини, які ростуть поруч. Саме вони, як переконана пані Таміла, лікують нас без жодних побічних ефектів.

Рослина – косметолог

Додумуються винахідливі краяни не тільки готувати з кульбаби мед, але й знаходять їй інше, теж доволі цікаве, призначення.

-До кави щоранку додаю змелені та трохи підсмажені корені кульбаби. Уже за місяць після початку вживання чудодійного порошку змінюється колір шкіри. Можна, до слова, додавати засіб і в воду, чай, сік, але обов’язково пити таку настоянку треба зранку, – розповідає травниця з багаторічним стажем  Юлія Тимчик.

Проте… виявляється, жовта квітка сонця є ще й відмінним миючим засобом для волосся, здатним замінити дорогі бальзами.

-Подрібнюю в однаковій кількості листя кульбаби, м’яти та горобини. Змішую, додаю ложку кульбабового меду і залишаю на голові на 45 хвилин, замотавши волосся поліетиленом та рушником. А далі змиваю прохолодною водою. Після таких процедур волосся швидко росте і не січеться. У моєї онучки коса має довжину 1м. 50 см. Можна також ополіскувати голову розчином з 1 ст. ложки листя кульбаби та склянки води. Загалом рецептів багато, – наголошує хустянка.

До речі, з диво-рослини жінка робить і маски для обличчя. Для цього змішує на блендері квіти разом з натуральним свіжим йогуртом та доводить їх до однорідної маси, додавши при цьому трохи меду і масла зародків пшениці. Суміш наносить на шкіру на півгодини, після чого змиває прохолодною водою. А ефект від косметологічного засобу справді вражаючий, бо у свої 67 пані Юлія виглядає не на більше ніж на 50 років.

-Дуже ефектними є ще й лосьйони для позбавлення від пігментних плям та веснянок із трав’янистих «золотих» рослин, а також засоби для схуднення. Утім найбільше про застосування кульбаби знають японці, де квіти вирощують на спеціальних плантаціях. Недарма там жінки мають зажди юні обличчя і здорову пружну шкіру, – підкреслює Юлія Тимчик.

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net