На Закарпатті є міні-копія Синевирського озера

Дике Озеро знаходиться у самому серці Українських Карпат, на території Міжгірського району Закарпаття, найбільш екологічно чистій територій України.

Що треба знати про Дике озеро (Озірце):

  1. Дике озеро, знаходиться північно-східному схилі гори Ґропа, серед дрімучого смерекового і букового лісу, територія Національного природного парку “Синевир”.
  2. Площа Дикого озера – трохи більше гектара. Глибина водойми до 10 метрів.
  3. На озері є острівок – він унікальний, бо ніколи не занурюється у голубій чаші. Тут коливання рівня води не відбувається, як і не змінюється площа плеса за дощових опадів. Зате острів на плаву. Під його 4-метрову товщину можна зануритись.
  4. Рослинний покрив безіменного острівка нагадує тундрову флору. Ростуть на ньому маленькі смерічки, а сам острів утворений буро-червоними сфагновими мохами, між якими росте журавлина дрібноплідна.
  5. Дике озеро може служити еталоном перетворення озера у верхове болото. Що цікаво, заболочення відбувається не лише від периферії, але й від центру, де знаходяться острівець.
  6. Глибина озера сягає 8 м. Вода тут чиста, прозора. У ній живе гольян. Це невеличкі рибки, які снують зграйки біля берега в пошуках їжі.

До Дикого озера прокладено екологічну стежку, пройшовшись якою, можна набратися маси незабутніх вражень. Екологічна стежка «Гребля – Озірце (Дике озеро)» розташована на північному схилі хребта Пішконя. Маршрут проходить шляхом крутизною від 10º до 35º на висоті від 800 до 1050 метрів над рівнем моря.

Джерело інформації та фото: Національний природний парк “Синевир”.

Адреса: Закарпаття, Міжгірський район