Як мукачівці лікуються жаливою

З початком весни Закарпаття зазеленіло. Нині жаливу можна знайти і в містах, і в селах області. Її багато і вона, як виявляється, є  не просто бур’яном, яким заростають клумби, а дуже цілющою рослиною.

«Колись сусідка, стара Ірма, завжди рвала жаливу голими руками. Вона додавала її в їжу домашнім тваринам, змішуючи з крупами та картоплею. Усі дивувалися, для чого вона це робить, а жінка відповідала, що рослина цілюща її зовсім не пече», – каже журналісту газети «МУКАЧЕВО EXPRESS» Іван із Мукачівщини.

«Бабуся розповідала, що колись за допомогою кропиви лікували радикуліт, – зізнається Тамара з Ракошина. – Для цього стеблами рослини жалили собі руки і ноги, хтось сідав у тазик із жаливою, а хтось натирався, чергуючи – один день кропивою, інший – керосином. Кажуть, допомагало. Крім того, за допомогою жаливи лікують чоловічу простату. Для цього із корінців варять міцний чай. Я же застосовую її для полоскання волосся. Просто запарюю стебла і обливаю ними після миття голову».

Знали про лікарські властивості пекучої рослини дуже дано. Ще в часи Плінія і Горація. Діоскорид застосовував кропиву для лікування сечокам’яної хвороби. Нею також  зігрівалися легіонери Цезаря, нахлестуючи в походах свої тіла.

Рецептів із жаливи й нині достатньо. А вона ще й дуже смачна.

Наприклад, Діана з Мукачева каже, що ще вчителька у школі навчила її готувати вітамінний весняний салат.

«Листочки кропиви  заливаю окропом на кілька хвилин, потім дрібно січу їх і перемішую з яйцями, – ділиться досвідом жінка. – Можна додати також  зелену цибулю, або петрушку. Заправляю  салат майонезом, сметаною, або олією».

Крім того, із кропиви готують різні коктейлі та популярні сьогодні смузі.

Також рецептів безліч. Найпростіший – взяти половинку банана, яблуко, ківі, додати столову ложку меду і  дві стелини кропиви, довжиною  приблизно 10-12 сантиметрів і залити 300 грамами води. Все перемолоти на блендері й можна пити.

І не правда, що кропива  у їжі пекуча. Блендер її перемелює настільки дрібно, що її смак зовсім не відчувається.

Фрукти для коктейлів можна застосовувати різні, підходить і полуниця, що вже почала з’являтися  на ринках Мукачева, і черешня, і будь-які ягоди.

Кропиву можна вживати не лише ранню, вона багата на вітаміни цілий сезон.

Її лікувальні властивості обумовлені в першу чергу багатим набором вітамінів і дубильних речовин, які дозволяють використовувати рослину як кровоспинний, кровотворний і ранозагоювальний засіб. Настій кропиви сприяє згортанню крові, збільшенню гемоглобіну і кількості еритроцитів, має виражену судинозвужувальну дію. Кропиву використовують для лікування легеневих, маткових, ниркових, кишкових, гемороїдальних кровотеч, а також як полівітамінний засіб. Вміщені в кропиві у великих кількостях речовини покращують зір, захищають від катаракти. Крім того, кропива лікує шкіру та очищає організм від токсинів.

Сергій ОРОС, газета «МУКАЧЕВО EXPRESS», ексклюзивно для zakarpatpost.net