Як берегівчанин вирощує кислуваті солодощі

Кисла, але така смачна вишня є дуже корисною.

Не дарма це дерево так люблять наші краяни. Колись майже в кожному селі були вишневі сади. Зараз їх мало, однак вишні все одно вирощують.

Раніше народні цілителі лікували вишнями все, навіть дитячий церебральний параліч, епілепсію, хвороби кісток, урівноважували душевний стан, виводили зі стану депресії.

«У мене двадцять вишневих дерев. Плоди є й для родини, і на продаж. Вишня дуже цілюща й багата на вітаміни, – каже zakarpatpost.net берегівчанин Ласло Козьма.  – Це унікальна рослина, з якої використовують все: і листя, і плоди, і гілки, і навіть кору. Все має чудодійні властивості, треба вміти їх тільки правильно застосовувати».

Зі слів закарпатця, приміром, листя, зібрані навесні і висушені, використовують для заварки вітамінного чаю. Вони містять дубильні речовини, декстрозу, сахарозу, органічні кислоти і кумарини. Використовують й при солінні і маринуванні різних овочів. А от деревина – чудовий матеріал для виготовлення меблів. Щодо плодів, то у них дуже великий спектр дії на людський організм.

«На вигляд ці червоні та темно-червоні плоди-кульки дуже апетитні, а на смак надзвичайно приємні. А скільки у них корисних речовин! І глюкоза, і каротин, і фолієва кислота, і пектинові речовини, мінеральні солі заліза, міді, марганцю, калію, йоду, фосфору, магнію, кобальту. Вишнями можна лікувати недокрів’я,гіпертонію, радикуліт, захворювання шкіри. Навіть із м’якоті роблять маски для волосся»,- запевняє садівник.

До розмови долучається й дружина закарпатського ґазди пані Ілона.

«Із вишень я готую джеми, сиропи, навіть горілку. Плоди часто заморожую на зиму. Таким чином вони чудово підходять для коктейлів, чаю, компоту. Розповім про улюблену страву онучки – вишневий мармелад. На 1 кг плодів беру 1 кг цукру. Вишню очищую від кісточок, нехай трохи пустить сік. Варю, поки не вийде однорідна маса. Відтак протираю через сито. В пюре додаю цукор і варю, поки не загусне. Потім розфасовую по формах або просто розкладаю не товстим шаром на деко. Підсушую в духовці при невеликій температурі, посипавши цукровою пудрою. Після цього мармелад ріжу на шматки та розфасовую у банки. Зберігати їх потрібно в прохолодному місці, можна в підвалі», – зізнається хазяйка.

Крім того, вишні берегівчанка додає до тістечок, у гомбовці, готує з них усілякі десерти і переконана, що вишня – королева її саду.

zakarpatpost.net