Літо – сезон морозива. Але з чого воно? Куди зникло молоко?

На прилавки українських магазинів хлинуло торішнє морозиво. Виробники та постачальники, користуючись неуважністю продавців, збувають через них товар з закінчуються терміни придатності, або вже давно прострочений продукт. Теж саме стосується і топінгів – на термін їх придатності теж часто не звертають увагу.

Сюрприз на паличці

Особливо небезпечним експерти вважають морозиво, яке продають на вулицях – ім’я виробника в більшості випадків дізнатися не вийде, оскільки упаковки, в яких привозять десерт просто викидають. Та й ложечки, якими накладають кульки, скоріше за все, далекі від ідеалу чистоти – проточна вода на вулицях, як правило, відсутня інформує ubr.ua.

До того ж, нерідкі випадки, коли морозиво повторно заморожують, адже лотки, як правило, стоять під відкритим сонцем, а в разі відключення електроенергії, холодильник перестає працювати – через це десерт тане.

Щоб навести порядок в цьому сегменті, профільна громадськість придумала нові стандарти якості, які повинні позбавити споживача від сумнівного продукту.

Як розповів нам президент Асоціації «Морозиво і заморожені продукти» Ігор Бартковський, з 1 січня 2018 року наберуть чинності нові ДСТ. До цього часу, ринок так званого м’якого «вуличного» морозива не підпадав під жоден нормативно-правовий акт.

«Ми розробили технологічну інструкцію. Це дасть споживачеві можливість є якісний продукт, оскільки сьогодні не всі суміші мають нормальне походження, а проконтролювати якість морозива дуже важко. Тепер цей сегмент буде в рамках нормативно-правового поля », – зазначив у розмові з UBR.ua Ігор Бартковський.

Зіпсоване морозиво починають активно продавати саме з наближенням літа (травень-червень), коли зростає попит на цей продукт. Причому не тільки на вулицях міст, а й в магазинах.

«Запакували морозиво в супермаркетах умовно може бути безпечніше. Хоча магазини часто вже не дотримуються вимог до умови зберігання цього продукту – температура в морозильній камері повинна бути не вище мінус 24 градусів, тоді як в холодильниках супермаркету – всього мінус 18. Навіть правильно морозиво зберігається не довше 10 місяців», – розповів UBR.ua виконавчий директор ГО «Союз споживачів України» Максим Несміянов.

Українців труять морозивом зі шкідливими добавками

Іноді супермаркети грішать продажем неякісного морозива навіть власного виробництва – зараз практично в кожному великому мережевому магазині є своя марка.

«І хоч в перевіреному нами морозиві використовуються натуральні барвники – не все так гладко. Наприклад, в одному зі столичних супермаркетів, в морозиві власного виробництва виявили тартразин, який може впливати на активність і увагу дітей. На упаковці не було ні попередження про це, ні навіть назви виробника », – зазначила в бесіді з UBR.ua заступник голови організації «Громадський контроль захисту прав споживачів» Ольга Котехова.

Через мораторій на перевірки бізнесу розгулялися і недобросовісні молочники. Як розповіла Лідія Карпенко, фальсифікату стало реально більше.

У більшості випадків виробники замінюють молочні жири в молоці на рослинні, а вказати це на етикетці «забувають».

Але навіть за не дуже якісне молоко українцям доведеться платити більше.

«В кінці серпня-початку вересня традиційно скорочуються надої, а значить, на ринку почнеться дефіцит сировини. Плюс, продовжують дорожчати і енергоносії. Орієнтовно, для кінцевого споживача, в магазинних ціна на молочні продукти підніметься на 25% », – зазначила в розмові з UBR.ua Лідія Карпенко.

zakarpatpost.net