Солодка насолода: закарпатці кавуни не лише їдять, із них роблять скульптури

На ринках міста області уже активно торгують кавунами. Везуть смугасті овочі, як і раніше, переважно з Херсона. На вигляд кавуни досить апетитні.

Смачні вітаміни

Крамарі, що реалізовують великі ягоди, безперестанку нахвалюють їх, запевняючи, що в м’якоті міститься багато вітамінів і для споживання кавуни є цілковито безпечними. Утім сертифікат якості жоден із торговців показати не може, оскільки такого документу просто не має.

-Від нас ніхто не просить сертифікатів, та й нині за гроші, якщо вже на те пішло, можуть виписати «папірець» і на отруту, – каже пані Марія. – Однак я спокійна за свій товар, кавуни без «хімії», смачні і солодкі.

Справді, наразі контролем якості продукції займається не санепідемстанція, як раніше, а управління ветеринарної медицини, яке більше зосереджує свою діяльність на перевірці м’ясних виробів, а не городини та фруктів. Утім, на щастя, харчових отруєнь кавунами у цьому році уобласті справді не зафіксовано.

Говорити ж про корисні якості кавуна можна дуже довго, оскільки в ньому міститься ціла домашня аптека мікроелементів та вітамінів. Кажуть, що ягода не просто лікує органи травлення, нирки, цукровий діабет, знімає набряки, чистить печінку, покращує колір обличчя, виводить токсини, знижує рівень холестерину в крові, запобігає розвиткові атеросклерозу, заспокоює нервову систему, але й покращує настрій та «заряджає щастям» весь організм. Не погодитись із цим важко… хоча б через те, що смугастому баштанному по-особливому радіють діти, а вустами малюків, як відомо, говорить істина…

Смугаста краса

Квіти, орнаменти, різноманітні скульптури із кавунів нині стають усе більш популярними. Єдина скибочка ягоди за допомогою ножа та авторської фантазії може перетворитися на їстівний витвір мистецтва.

-Карвінгом займаюся два роки, тобто другий сезон. Це – не хобі для заробітку, а розвага для душі. Просто люблю радувати  близьких гарно прикрашеними стравами. Усе почалося з того, що я вирішила законсервувати кавуновий сік. Але вичавити рідину з фрукта – занадто просто і прозаїчно. Тож я придбала 10 ягід і почала з ними експериментувати. Переглянула кілька відеоуроків у Інтернеті й приступила до роботи. Дива з першого разу не трапилося. Фрукт я одразу ж зіпсувала. Однак із другої спроби вийшов кумедний ведмедик, із третьої – квітка. Далі я придбала набір спеціальних ножів і нині можу витинати будь-які фігури, – каже Марія Віконь з Мукачева. – Загалом «кавунова різьба» – справа не складна, але інструменти для роботи треба мати. Отже спочатку треба нанести на шкірку контур олівцем, уявити пропорції і лише після цього можна приступити безпосередньо до творчого процесу.

Єдиним недоліком кавунового хенд-мейду є те, що скульптурні композиції швидко псуються і їх потрібно одразу ж з’їдати. Тому дехто надає перевагу більш раціональному заняттю – приготуванню фруктових страв. Тим більше, що кавун – ягода безвідходна.

-Зі шкірок можна зварити смачний джем. Для цього м’якоть можна з’їсти, а до кілограму подрібнених скоринок (очищених від зеленої шкірки) додати 2 чайні ложки соди та літр води. Суміш змішати і дати їй відстоятися чотири години, відтак – воду злити і отриману масу промити. Із 1,5 кілограмів цукру та ваніліну за смаком потрібно зварити сироп, у якому скоринки повинні проваритися приблизно півгодини. Після цього маса має відстоятися впродовж доби. Наступного дня суміш треба варити ще близько години на повільному вогні і джем можна розливати в банки, – ділиться секретами ужгородка  Жанна Василинець. – А от із насіння кавуна я готую чай, або ж висушую їх, подрібнюю за допомогою кавомолки і по чайній ложці додаю до інших напоїв. Такий диво-порошок виводить камені з нирок і очищує організм від шкідливих речовин.

Не дарма колись єгиптяни поміщали кавуни в усипальниці фараонів, аби вони слугували їм джерелом духовної їжі, адже фрукт сімейства гарбузових справді славиться унікальними якостями. Та й сьогодні як тільки не називають смугасті плоди: і цілющими ягодами, і натуральними актиоксидантами, і дієтичними делікатесами, і фруктами краси. Тож чи варто відмовляти собі у солодкому задоволенні? Тим більше, сезон баштанних такий короткий.

Марина АЛДОН, zakarpatpost.net