Закарпаття святкує Медовий Спас: що варто знати про свято

14 серпня українці святкуватимуть Медовий Спас, в народі – Маковія. Традиційно у церквах святять воду, квіти і мак. Після чого вони стають цілющими.

Із цього дня також починається Успенський піст. Він триватиме два тижні. Gazeta.ua зібрала забобони та поради, пов’язані з цим святом.

Раніше у цей день наші предки починали збирати мед з пасік та соти у вулику. Всі збиралися біля водойм, їли мед, співали пісні і в цілому проводили разом час. Обов’язково пекли вироби з маком. Особливих заборон в Медовий спас немає. Церква дає майже повну свободу дій для людей. Але є деякі народні прикмети.

Не можна злитися і сваритися. Особливо з близькими та родичами. Вважається, що у цей день всі негативні побажання на адресу інших людей повернуться сторицею.

Не варто купатися. Люди вірили, що на Медовий Спас закінчується літо. Тому можна потонути або захворіти. Це пов’язано з тим, що ночі ставали прохолодними.

Не можна голосно говорити, гучно святкувати. Бджоли на це погано реагують. Оскільки в цей день збирали мед, шум ускладнював процедуру.

Не варто працювати і прибирати в будинку. Це краще завершити напередодні. Як і в будь-яке церковне свято, люди повинні відпочивати.

Успенський піст в 2017 році буде тривати з 14 по 27 серпня. Він, в порівнянні з іншими, вважається найкоротшим але дуже суворим. Слід відмовитися від яєць, молочних продуктів, м’яса, риби та алкоголю. Вся їжа повинна бути злегка підсоленою, а овочі дозволені в сирому або напівсирому вигляді.

zakarpatpost.net