Чому наркозалежних на Закарпатті стає все більше

При тому, що офіційна статистика розходиться з реальними даними, на обліку в наркодиспансері перебувають 277 закарпатців.

Найбільше наркозалежних у трьох найбільших містах області – в Ужгороді, Мукачеві та Хусті.

Хуст, до слова, завдяки наркотикам, фігурує в гучній справі про вбивство неповнолітньою школяркою разом із братом рідної матері. При цьому значиться, що наркотики учениця купувала на території школи. Правда, потім ця інформація спростувалася, аби учбова установа «вийшла сухою з води», а вина переклалася виключно на плечі батьків.

Щодо сіл, то наркоманія останнім часом шириться серед населення  Рахівського, Свалявського, Хустського та Берегівського районів.

До речі, поліцією лише за останні п’ять місяців було задокументовано  140 фактів зберігання наркотичних речовин.

Цікаво, що 30 відсотків наркоманів – жінки.

У чому ж причина зростання наркозалежності серед мешканців нашого краю?

Психологи називають різні чинники. Утім що стосується молоді, то це те, що підлітки часто залишені сам на сам із собою. Батьки нерідко на заробітках,  бабусі та дідусі не можуть встежити за дітьми, а вчителі встановлюють контакт на рівні офіційних стосунків і не надто намагаються подружитися з вихованцями, хоча освітяни цей факт і заперечують, але не багато класних керівників цікавляться внутрішнім світом та переживаннями учнів.

Інша причина – вільний доступ до наркотиків. Зараз про канали постачання опійних речовин неповнолітнім більше відомо, ніж поліції.

Загалом факторів дуже багато і часто вони можуть бути індивідуальними.

Слід зазначити, що нещодавно група американських вчених створила вакцину, яка зможе захищати мозок людини від дії героїну і синтетичних опіоїдів.

Як повідомляє Science Alert, після введення препарату в організм, на нього починають реагувати захисні системи.

Науковці мають надію, що вакцина дозволить зменшити залежність пацієнтів від наркотиків і знизити кількість смертей від передозувань.

Утім коли до нас потраплять такі препарати – поки що невідомо.

Інше питання, що з наркоманією у нас намагаються боротися, утому числі примусовим лікуванням. А боротьба завжди породжує супротив і призводить до зворотних дій.

Проблеми потрібно вирішувати, пропонуючи молоді якусь цікаву альтернативу, пропагуючи здоровий спосіб життя і залучаючи юнь до активних дій.

Інакше кількість наркозалежних буде тільки збільшуватися. На жаль.

zakarpatpost.net