Ужгородець щороку збирає тонну ківі з плантації

— Урожай ківі збираю зі своєї ділянки понад 17 років. Тому можу однозначно стверджувати, що цей продукт — вітчизняний. Я мав змогу нещодавно порівняти, як вирощують ківі в нас і в Європі. Скажу, що мій сорт ківі Карпат Стратона Валентайн — унікальний. Пристосований до наших умов і є суто українським продуктом, — говорить Генріх Стратон, біолог-селекціонер з Ужгорода на Закарпатті.Із ківі експериментує понад 25 років. За цей час вивів самозапильний, витривалий до наших морозів сорт. Заклав промислову плантацію на 1,5 га. В останні роки стабільно збирає близько 1 т фруктів, пише gazeta.ua.— Якщо хочете закласти плантацію ківі, слід звернути увагу на три основні складові. По-перше, ґрунт має бути легкий. Необхідно наносити поверхневий шар легкого органічного субстрату. Це може бути тирса, торф, листя.

По-друге, до кожної рослини слід підвести крапельний полив, адже поверхнева коренева система ківі не витримує пересихання. І третє — встановити опори, по яких витиметься рослина. Наприклад, у Греції опори перевстановлюють, коли ківі росте, бо великі рослини прогинають закладені спочатку.

Цього тижня я був у Сербії, Македонії, Греції і відвідав там плантації, яким вже не один рік. У Греції вони займають сотні гектарів. Ця країна — один із найбільших виробників ківі в Європі. Стовбур ківі має діаметр близько 30 сантиметрів. Таким кущам понад 40 років.

Сорт, виведений на Закарпатті, особливий тим, що витримує морози до –30°C.

— Зиму переносить легко. Більше проблем навесні, коли ківі можуть пошкодити так звані поворотні морози.

Катерина РОМАНЧУК

zakarpatpost.net