Балога каже, що 90 тисяч мешканців Закарпаття мають угорські паспорти, але сепаратизму в області немає. ВІДЕО

Народний депутат, екс-голова Закарпатської ОДА заявив, що до 90 тисяч мешканців Закарпатської області мають угорські паспорти.

Про це він сказав в ефірі програми “Гордон” на телеканалі “112 Україна“.

“За найпесимістичнішими підрахунками, думаю, що це близько 70 тис., я вважаю, що це приблизно 90 тис. Переважна більшість етнічних угорців, які проживають на території Закарпаття, мають угорські паспорти. Це правда, і сьогодні це не є секретом. Уряд Угорщини змирився, що так, вони цю роботу виконали, і вони кажуть, що до них зверталися, щоб видати паспорт, а не вони видавали паспорт”, – сказав він.

Також Балога впевнений, що сепаратизму в регіоні ніколи не було і не буде. “На Закарпатті все спокійно, і скажу з ймовірністю не в 100%, а в 101%, що в нас не було, немає і не буде сепаратизму, і ми ніколи цього не допустимо”, – додав він.

Як відомо, проблема наявності двох паспортів у мешканців прикордонних районів існує давно. Так, у Закарпатській області місцеві жителі, крім українського, мають громадянства Угорщини, Словаччини, Румунії та Польщі – чотирьох країн ЄС, з якими межує регіон. Нагадаємо, подвійне громадянство в Україні офіційно заборонено. Зазначимо, що в МЗС Угорщини вважають неприйнятним застосування покарання щодо своїх громадян, які, проживаючи в Україні, мають два паспорти.

Як повідомлялося, в березні віце-прем’єр Угорщини Жолт Шемьен заявив, що інтереси угорців, які проживають за кордоном, буде захищено, якщо етнічні угорські партії будуть представлені в місцевих парламентах. За його словами, такі партії не тільки повинні піклуватися про представлення інтересів місцевої угорської громади, вони також є відповідальними перед усією нацією. Фактично в Угорщині таким чином закликали до створення автономій у сусідніх країнах. У МЗС України такі заклики сприйняли з подивом. У свою чергу голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль запевнив, що регіон не зможе стати частиною Угорщини.