Бути чи не бути: як впливає на людей переведення годинників

Зараз нам здається, що літній і зимовий час були завжди. Однак традиція відносно нова. Астрономічно правильним вважається саме зимовий час. А переводити стрілки почали з метою економії електроенергії. Уперше це відбулося  під час Першої світової війни у Німеччині. Хоча  переводити годинник запропонував ще в  1784 році американський письменник, політичний діяч та видавець, фактично один із засновників США  Бенджамін Франклін.

Проте саме німці  30 квітня 1916 року першими у світі перевели годинники на годину вперед, а 1 жовтня того ж року повернулися до зимового часу. Згодом новацію підтримали у Великобританії.  А у 1918 році – у США.

Зараз перехід на зимовий та літній час відбувається в 110 країнах світу.

В Україні ж дата переведення часу затверджена постановою Кабміну ще в 1996 році. Згідно з документом, перехід на літній час відбувається щорічно в останню неділю березня, а на зимовий – в останню неділю жовтня. Правда, в 2011 році все-таки була спроба скасувати переведення годинників на літній час, однак відповідна постанова так і не вступила в силу.

Існує багато як прибічників так і тих, хто виступає проти переходу на літній та зимовий час.

Лікарі кажуть, що такі стреси для організму є шкідливими, адже в людей фактично ламається режим дня. Особливо негативно впливає це на дітей.

І все ж… поки що часові зміни не відмінили.

Тож у цьому році стрілки годинника переведуть у ніч з 29 на 30 жовтня.