Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 17 грудня

День на Закарпатті пройшов у турботах. Краяни ліквідовують наслідки стихії.

Вода наробила багато лиха на Закарпатті. Внаслідок сильних опадів на території Закарпатської області постраждали 983 дворогосподарства, відбулось підтоплення у 9 районах краю, було відселено майже 200 людей, 5 сіл залишився без світла, бурхливі води річок залили 8 ділянок автомобільних доріг загальною протяжністю 2 тис. 100 м, частково пошкоджено 2 мостові переправи місцевого значення, а також затоплено 2405 га сільгоспугідь.

>>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

В Ужгороді найбільше постраждали від паводку мешканці Радванки. Підтопило кілька ромських будинків на вулиці Гранітній. У оселях рівень води сягав більше 5 сантиметрів.  Крім того, рятувальникам довелося відкачувати воду в підвальному приміщенні на вулиці Штефана. Уж також частково залив Боздоський парк, Ботанічний сад, студентський табір відпочинку «Скалка»  автодорогу Ужгород-Оріховиця, розлився вздовж набережних, у районі Філармонії вода майже «дійшла» до сходів.

По р.Тиса максимальний підйом паводкової хвилі у межах міста Хуст становив 3,5 метрів, а в смт Вилок (що на українсько-угорському кордоні) рівень річки збільшився до 5 метрів.

Загалом за інформацією УДСНС в Закарпатській області  на Хустщині паводкова ситуація  не була  катастрофічною: у с. Кошелево було підтоплено 110 дворогосподарств, у  с. Горінчево – 100, у  Ізі – 150 дворогосподарств та 50 га сільгоспугідь,у  Сокирниці – 180 га сільгоспугідь, у Стеблівці – 120 га сільгоспугідь, у Данилові – 30 га сільгоспугідь, у  с. Модьоровш – 40 га сільгоспугідь. Крім того, повеневою водою залило частину  автодороги Долина-Хуст Р-21 між населеними пунктами с. Липча та с. Горінчево протяжність 200 м (рух автотранспорту не припинявся).

В Ужгороді на площі Театральній пройшла традиційна благодійно-спортивна акція «Пробіжи – Допоможи!» . Маршрут пролягав між Пішохідним та Мостом Масарика у центральній частині міста.  Цього разу учасників було удвічі більше, ніж торік – понад сотню.

Бігуни могли обрати дві дистанції – 3 або 6 кілометрів. Переміг у головній категорії ужгородець Сергій Расчупкін.

Закарпатський народний хор відтворив унікальну старовинну хореографічну композицію.

За словами художнього керівника колективу, заслуженого працівника України Наталії Петій-Потапчук, сухий танець був традиційним для наших предків саме під час посту, проте згодом про нього забули і тепер він зберігся лише у пам’яті  старожилів.

Завершилася реконструкція Пагорбу Слави у столиці Закарпаття. Тепер місце вічного спокою справді має ошатний і доглянутий вигляд. Як повідомили газеті «Наш Ужгород»  у мерії, мощення доріжок закінчили ще у листопаді, зараз зробили і нові лавки, і поручні, і світильники.

Зараз у пенсійному законодавстві стільки змін, що не говорять про них хіба що ліниві. Новації розуміють далеко не всі, тим більше, що закони сформовані так, що пересічним бабусям та дідусям збагнути їхній зміст просто не під силу.

Утім, перед обіцяним підвищенням пенсій покращень чекали всі пенсіонери. Але задоволеними залишились далеко не всі, бо одні отримали надбавку і понад тисячу та більше гривень, а інші – всього у кілька, а то і кількадесят гривень, причому із числа тих, у кого стаж великий. Тож сьогоднішнім гостем прес-центру газети «НЕДІЛЯ» є начальник головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області Анастасія ПЕНТЕК. Вона розповіла і про мінімальні пенсії, і про купівлю пенсійного стажу, і про реформи, і про власні життєві секрети.