Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 січня

День на Закарпатті пройшов майже з весняним теплом та у передріздв’яних клопотах.

В Ужгороді на ринку «Білочка» безлад і антисанітарія є сусідами яблук та помідорів. Чого тільки, крім безпосередньо продуктів не знайти на ринку.

>> Вподобайте сторінку закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Мова, звісно, йде не про те, що можна купити і продати, а про те, що залишено і накидано поруч. Там стільки сміття, що ним можна вимостити замість бруківки далеко не одну вулицю в місті. Одного лише пластику можна назбирати десятки, а то й сотні кілограмів.

На запитання про спецоперацію на Закарпатті щодо приватних кордонів, Геннадій Москаль запевнив, що це – дурниці.

«Зараз, коли київські журналісти цікавляться у Військової прокуратури, у Генеральної прокуратури, у прикордонників про результати рейду щодо «приватного кордону», коли сюди зайшли вертольоти і бронетехніка, то їм відповідають, що вся інформація засекречена,- запевнив голова Закарпатської ОДА. –  Але я вам скажу, що в результаті того рейду не вилучили товарів навіть на одну гривню, жодної сигарети не знайшли. А пішли чутки – сотні мільйонів доларів, наркотики, сигарети, нелегали з Бангладеш.

З другого кварталу мінімальна зарплата в Україні може зрости до 4200 гривень.

Так, у законі зазначено, що Кабмін на основі моніторингу виконання Держбюджету за підсумками першого кварталу 2018 року має розглянути питання про можливість підвищення розміру мінімальної заробітної плати з визначенням його на рівні 4200 грн за місяць із другого кварталу 2018 року.

Невелика площа на перехресті Підгірної та Вакарова носить ім’я видатного закарпатського художника Гаврила Глюка.

Знаходиться вона  біля вулиці Другетів поблизу ректорату УжНУ та навпроти ужгородської школи №2. Саме тут, у 2012 році, з’явилася оригінальна скульптура авторства Михайла Колодка. Чим же вона цікава? Передусім тим, що залізний митець сидить за кермом свого улюбленого позашляховика. ГАЗ-66 Глюка свого часу був першим в Ужгороді  джипом. Його називали американським «віллісом».

Обмеження на безподаткові пересилання товарів фізичним особам у міжнародних поштових та експрес-відправленнях – не більше трьох протягом календарного місяця сумарною вартістю до 150 євро набудуть чинності з 1 січня 2019 року. Починаючи з четвертої посилки, такі посилки будуть обкладатися ПДВ (20%), митом (10%) і акцизом.

Однак зміни правил безмитного ввезення товарів в ручному або супроводжуваному багажі сумою до 150 євро (в аеропортах – до 1000 євро) і вагою до 50 кг для тих, хто був відсутній в Україні більше як добу і в’їжджає в країну не частіше одного разу протягом 72 годин, вже набули чинності (з 1 січня 2018 року).

Рослина, що сповіщає про прихід весни, зацвіла на городі ґаздині з Перечинщини. Закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» сьогодні надіслала фото постійна читачка і сповістила, що в неї вдома масово цвіте морозник. Незважаючи на квітковий бум, ці рослини в основному – надбання колекціонерів-квітникарів, їх у області не так багато.

На Закарпатті настільки багата земля, що на ній ростуть не лише дерева, але й автомобілі. Вони поступово пускають коріння і через шини починають тягнутися до сонця рослини. zakarpatpost.net писав про подібну новацію у селі Лікацари на Перечинщині, де до узбіччя гірської стежки приріс трактор та в Ужгороді на вулиці Тихого, де старенький «Запорожець» уже кілька років поспіль росте собі на газоні.

Утім цими днями журналіст закарпатської газети «НЕДІЛЯ» знайшов ще одну подібну машину. Росте собі вона між ялиночок… на Міжгірщині. Наразі «залізний кінь» припав снігом, але весною, коли прокинеться природа, можливо, в машини також відкриється «друге дихання». Принаймні, її хтось прибере з узбіччя.

Центральну дорогу у селі Сасово щойно було розблоковано. Як відомо, вчора, у Сасові мешканці села заблокували дорогу через дуже жахливий її стан. Блокування продовжувалось і вночі, аж до обідньої пори, поки селяни не побачили, що почались якісь роботи.

zakarpatpost.net