У МЗС Угорщини заявляють, що домовленостей з Києвом щодо мовної статті закону про освіту не досягнуто

У Міністерстві закордонних справ і торгівлі Угорщини заявляють, що домовленості з українською стороною щодо мовної статті закону про освіту України не досягнуті, угорський уряд відмовиться від політики блокування міжнародних устремлінь України тільки в разі, якщо закарпатські угорці підтвердять домовленості щодо кожної деталі цього закону.

image description

“Жодної угоди не було досягнуто щодо закону України “Про освіту”. Україна, як і раніше, відмовляється виконувати рекомендації Венеціанської комісії”, – наводиться на сайті Міністерства закордонних справ і торгівлі Угорщини коментар заступника держсекретаря відомства Тамаша Менцера (Tamás Menczer), пише ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА .

Він вказав, що, згідно з повідомленнями української преси, Міністерство закордонних справ України уклало угоду з угорськими партнерами щодо закону про освіту. “Повідомлення, опубліковані українськими ЗМІ, – брехня, ситуація цілком інакша”, – заявив Т.Менцер.

Він підкреслив, що позиція угорського уряду залишається незмінною: Україна не може почати імплементацію закону про освіту доти, доки не досягне згоди з національними меншинами з цього питання, в тому числі з угорським нацменшиною.

“Ми раді, що, мабуть, скоро почнуться консультації, закарпатські угорці можуть розраховувати на повну підтримку угорського уряду”, – додав представник МЗС.

За його словами, угорський уряд відмовиться від своєї політики блокування міжнародних устремлінь України тільки в разі, якщо закарпатські угорці заявлять, що досягнуто домовленості щодо кожної деталі закону про освіту. “Це все ще довгий шлях”, – констатує Т.Менцер.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України “Про освіту”, який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома та більше мовами – державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право навчання рідною мовою поряд із українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України “Про освіту”.

У МОН заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії і розробили три моделі імплементації мовної статті в законі “Про загальну середню освіту”.

7 лютого заступник голови МЗС України Василь Боднар за результатами візиту в Закарпатську область написав у Твіттері про те, що з представниками Угорщини узгоджені ключові питання щодо врегулювання мовного питання.

zakarpatpost.net