АНОНС. Наталія ШЕТЕЛЯ про зоряних випускників, перспективи студентів та культурне життя Закарпаття

Директор Ужгородського коледжу культури і мистецтв розповіла, чому деякі талановиті випускники після закінчення навчання їдуть працювати за кордон, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ»

Хоча носієм культури є кожен із нас, але далеко не кожного можна назвати її творцем. І найбільшим осередком цього містичного й загадкового культуротворчого процесу в області є Комунальний вищий навчальний заклад «Ужгородський коледж культури і мистецтв» Закарпатської облради, де навчається найбільш обдарована молодь нашого краю: майбутні музиканти, артисти, актори, режисери, шоумени, фахівці з інформаційної, бібліотечної та архівної справи. Тож сьогоднішнім гостем закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є директор коледжу, кандидат психологічних наук Наталія ШЕТЕЛЯ. Під час «Недільних бесід» вона розповіла про здобутки закладу, відомих випускників, перспективи випускників після отримання диплому, виїзд закарпатської інтелігенції за кордон, власні секрети та багато іншого.

Обкладинка свіжого номера газети «НЕДІЛЯ»

– Пані Наталю, Ви – ділова успішна і відома жінка, постійно зайнята. На Ваші плечі лягає щодня чимало роботи. А з чого починається Ваш день?

– Якщо говорити про коледж, то передусім – із контролю приміщень. Усі служби доповідають, чи все добре. У нас у гуртожитку живуть неповнолітні діти, тож такі заходи безпеки є обов’язковими. Якщо все гаразд, приступаємо до навчального процесу. Справді, дуже багато питань постійно потребують оперативного вирішення. Звичайно, навчання головне, але крім цього у нас велика увага приділяється творчому процесу. Ми ж – не звичайний, а спеціалізований навчальний заклад. Тому просто лекції – не для нас. Тут на кожному кроці вирує творче життя, і без нас у місті та області не проходить жодного заходу: починаючи від різних зустрічей, де повинні бути присутні дівчина та хлопець у національних костюмах, і закінчуючи масштабними концертами. І стосується це не лише галузі культури, але й спорту, волонтерських та інших сфер життя Ужгорода.

– А скільки у вас навчається студентів?

– 248 на денній формі. Спеціальності такі: «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа», «Музичне мистецтво», «Сценічне мистецтво», «Менеджмент соціально-культурної діяльності», «Хореографія». У минулому році ми відкрили нові спеціальності та трансформували під сучасні вимоги. Наприклад, «Сценічного мистецтва» раніше не було. Існувала спеціалізація «Видовищно-театралізовані заходи», тож театрали навчалися саме там. Зараз у області є велика потреба в акторах. Маємо в Ужгороді два театри – драматичний та ляльковий, у Мукачеві, нововідкритий у Хусті.

Крім того, колись була спеціальність «Народна художня творчість»,тепер її перейменували на «Менеджмент соціально-культурної діяльності». Також раніше була спеціальність «Бібліотечна справа», тепер вона називається «Інформаційна, бібліотечна та архівна справа». Тобто простір суттєво розширився. І ще ми відкрили спеціальність «Музичне мистецтво», де об’єднані «Хорове диригування», «Народні інструменти»,«Духові інструменти» і «Естрадні інструменти». А на «Менеджменті соціально-культурної діяльності» більше готуємо фахівців з менеджменту соціокультурної діяльності, головним завданням яких є збереження національного культурного продукту. З цією метою на базі коледжу в минулому році відкрито студію естетичного виховання, де мають можливість навчатися діти викладачів та жителів міста безкоштовно, а наші студенти мають можливість проходити педагогічну практику.

Чому закарпатська творча молодь їде працювати за кордон? Які нові спеціальності має намір відкрити коледж? Чого у плані культури не вистачає Ужгороду та Закарпаттю?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 20 квітня.

zakarpatpost.net