Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 1 травня

День на Закарпатті був багатим на події.

Іштван Лаудон повертається! В Ужгороді встановлять 34-ту міні-скульптур. Про це повідомили у спільноті public mini sculpture.

Її автором уже традиційно є Михайло Колодко.

Відкриття має відбутися 4 травня о 12:00 годині в парку Лаудона.

2 травня в Ужгороді пройде церемонія вручення Ордена Марії Терезії.

Подія, традиційно, відбудеться у Сквері Марії Терезії (навпроти Кафедрального собору на вулиці Капітульній). Церемоніал нагородження Орденом Марії Терезії, як і минулого року, пройде за участі високоповажних нащадків королівського роду Габсбургів – Шандора та Герти-Маргарет Габсбург-Лотрінген. Варто зазначити, що в травні 2016 року Орден Марії Терезії отримав патронат родини Габсбург, що засвідчує високий статус та європейське визнання нагороди.

На узгір’ї урочища Лечув, що у Красношурці – частині села Красна, видніється тирла – місце тимчасової стоянки отари. За головного чабана тут Петро Носа з Красної. Він тільки цьогоріч став ватагом, цю місію йому передав батько – сімдесятип’ятилітній Василь Носа, який аж 52 роки вівчарив на полонинах. А цей рік вирішив побути вже простим вівчарем й всі організаційні моменти залишив на сина.

В Ужгороді на заміну японським вишням цвіте декоративний глід. Квіти нагадують трояндові. Вишукана краса приваблює погляди перехожих, які тепер фотографують уже не японські вишні, а інші квітучі рослини.

Зараз у Америці дуже модно висаджувати сади на дахах будинків. Першим таку практику запровадив Навуходоносор. Висячі сади Семіраміди – не легенда, а історично доведений факт, хоча із їх створенням пов’язана легендарна історія про ассірійську царицю, яку взяв за дружину вавилонський правитель.

Отже, його тогочасна новація залишається актуальною досі, нею не перестають захоплюватись у всьому світі, у тому числі – і в Ужгороді.

В Ужгороді невідомі активісти ріжуть шини на автомобілях, які припарковані на бордюрах.Зокрема, порізані шини були на автомобілі, який припаркований на бордюрі тротуару біля будівлі СБУ.При цьому активісти на лобовому склі розмістили аркуш паперу з написом “Стоп Хам”.

Хоч собаки та кішки є найпопулярнішими домашніми улюбленцями, але, виявляється, найактивніше торгують не ними.

Як розповіли у газеті «Закарпатські оголошення», найчастіше закарпатці продавали кіз та корів, а також телят.

Дехто намагався знайти нових господарів навіть коням.

А от милих кішечок чомусь найчастіше дарували.

Собак продавали нечасто, серед порід, що були у тренді – вівчарки та лабрадори.

 Учора, 30 квітня, в ужгородському амфітеатрі у рамках «Сакура-Фест» стартував ІІІ Міжнародний фестиваль вогняного мистецтва та шоу-програм “FIRE LIFE FEST 2018”.
Відвідувачі могли побачити шоу артистів з Франції, Естонії, Білорусі.

Найменший обласний центр Закарпаття є містом мініатюр. Тут маленьке все – відстані, скульптури, рукотворні шедеври біля будинків містян. Зокрема, одне з таких див створив на вулиці Гагаріна креативний ужгородець. За словами автора композиції, місця на щось більше просто не було. Таким чином від прикрасив території біля власного ательє.

Робота таксистів є небезпечною не лише через транспортні пригоди на дорогах. Інколи вони можуть ще й стати жертвами п’яних клієнтів.

Часом трапляється навіть таке.

Була майже 22 година. З Ужгорода в село Федір уже маршруткою дістатись не міг. Тому викликав таксі. Перед тим чоловік добряче випив. Таксиста він попросив відвезти його в Пацканьово, але водій сказав, що за таку суму може доправити його лише до смт Середнє. Федір погодився. Проте по дорозі нібито згадав, що щось забув на роботі в автомайстерні.

Минулого тижня в Кошиці міжнародна конкурсна комісія визначила переможців проектів Програми прикордонного співробітництва.

– П’ять проектів, що перемогли, готувало Управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій і транскордонного співробітництва Закарпатської ОДА, – наголошує Геннадій Москаль.

zakarpatpost.net