Подія дня в Ужгороді. Лаудон воскрес! Воістину воскрес?

Нову огорожу парку Лаудона біля міської дитячої клінічної лікарні та ще й із міні-скульптуркою засновника цієї збірки екзотів презентували сьогодні в Ужгороді.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

За сприяння уряду Угорщини та одного з благодійних фондів, а також Ужгородської міської ради  біля парку та лікарні замінили парканну сітку на ковану огорожу, реставрували основу та стовпчики огорожі, все пофарбували. Автор проекту оновленої огорожі – відомий архітектор Петро Сарваш. Зробили також внутрішню огорожу, яка відокремлює рослинність пам’ятки садово-паркового мистецтва, і новий інформаційний стенд про парк.  Родзинкою, яка безумовно приваблюватиме перехожих, туристів, є і виготовлена на спеціальне замовлення міні-скульптурка Іштвана Лаудона, її автор, традиційно, скульптор Михайло Колодко.

Ідея і навіть проект оновлення огорожі були готові вже давно, нарешті задум вдалося втілити. Продовжить благоустрій території парку Ужгородська міська рада – уже готова проектно-кошторисна документація на прокладання доріжок.

Наприкінці ХІХ століття педагог і натураліст, доктор Ужгородської Королівської католицької гімназії Іштван Лаудон зробив подарунок   місту – започаткував сад  рослин,  які привозив із подорожей у різні країни.

Сад Лаудона простягався від вулиці Собранецької до нинішнього пам’ятника Пушкіну, налічував близько двох сотень екзотів, вважався одним із кращих молодих парків Австро-Угорщини. Із розбудовою міста сад Лаудона поступово забудовували, нинішній парк біля дитячої лікарні із десятком дерев – те, що від нього залишилося. У минулому році біля дитячої лікарні посадили ще два екзотичні дерева, які росли колись серед насаджень Лаудона, але загинули приблизно у 70-х роках – кипарисовик Лавсона і тсугу канадську.

Поради з відновлення і догляду за парком надає громадська організація “Закарпатське товариство охорони природи”, один із її подвижників – Адальберт Рішко – виростив і подарував Ужгороду кипарисовик і тсугу. Збереглися у парку і найбільше в Україні та найстаріше на Закарпатті гінкго, тис ягідний, кипарис болотний, сосна чорна (австрійська), криптомерія японська, магнолія Суланжа, бук лісовий, що зазвичай росте на висоті більше 300 метрів над рівнем моря, а тут – на 120-метровій висоті. Кілька дерев дендропарку входять до міжнародної Червоної книги.

Урядовий уповноважений з питань українсько-угорських відносин Іштван Грежа у своєму виступі сьогодні зазначив, що уряд Угорщини радо долучився до збереження парку і встановлення скульптурки, оскільки це – частина культури Закарпаття, місце у центрі Ужгорода, де можна випити цілющої мінеральної води, відпочити у тиші, задуматися про минуле і майбутнє.

zakarpatpost.net