Як в Ужгороді в одному залі помістилися десятки вистав, а за людьми спостерігала голова коня. ЕКСКЛЮЗИВ. ФОТО

Сьогодні у «Совиному гнізді» оживали театральні персонажі.

Безмовні, здавалося б, бездиханні костюми акторів відкривали таємниці свого створення. Щоправда, вустами автора.

У рамках святкування 15-річчя закарпатської газети «НЕДІЛЯ» нині відбулося відкриття  персональної виставки робіт головного художника Закарпатського обласного музично-драматичного театру імені братів Шерегіїв Емми Зайцевої.

«Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» продовжує вражати закарпатців яскравими подіями, презентувати творчість унікальних людей. Емма Зайцева – одна із них. Її роботи дозволяють поринути у нечувану досі атмосферу, де в одному залі зібрано десятки вистав, де можна відчути на дотик декорації та костюми, відчути подих різних епох, оглянути ескізи неймовірно талановитої авторки. Для неї творчість – не який особливий стан, який приходить час від часу, а повсякденна справа. Вона не працює, а живе своєю роботою. А серед проектів «НЕДІЛІ» ще багато незабутніх та цікавих зустрічей із відомими успішними людьми, які власним прикладом надихають інших», – наголосив голова редакційної ради закарпатської газети «НЕДІЛЯ» Михайло Носа.

Розділити радісну подію до сценографа, заслуженого діяча мистецтв України, яка в цей день святкувала і День народження, а в цьому році відзначає 20-річний ювілей роботи в Закарпатському академічному обласному драматичному театрі імені братів Шерегіїв, завітали колеги, друзі, знайомі, представники Ужгородської міської ради.

Серед гостей – театрознавці зі Львова, Одеси, дипломатичний корпус, представники релігійних конфесій і навіть онук одного з братів Шерегіїв – Євген із Хуста.

Вітав іменинницю і чоловік Олег Зайцев, який разом із Людмилою Поповою видали монографію «Художник театру Емма Зайцева».

Сама ж авторка неймовірної і надзвичайно колоритної виставки, на якій було представлено десятки робіт різного плану зазначила: «Ця робота дещо обмежує. Та я її обожнюю. Я не вільний митець, який нині в Ужгороді, завтра – в Києві, а післязавтра – вже у Відні. Однак моя справа зате дисциплінує, адже мені завжди потрібно вкластися у певні терміни. До того ж тут також є широкий простір для фантазії і можливість творчого саморозвитку. Але аби про щось шкодувати – такого в мене немає. Та і чи було б краще, якби я поступила інакше  у певних ситуаціях – невідомо. Гадаю, все чудово і так, як є саме тепер. Як казав театральний художник Мирон Купріян: «Театр – це нірвана між життям і смертю…»  У роботі мене надихає сам процес.  Коли відбувається вже безпосередньо прем’єра, виникає почуття якогось спустошення. Набагато цікавіше, коли ще всі бігають, щось роблять, чимось зайняті. А от під час творчого процесу немає коли зупинитися, задуматися, кожна мить окриляє. Хоча результат – це також приємно. Саме заради нього усі й працюємо».

Свою першу роботу художниця не пам’ятає, бо за її словами, хіба  хтось пам’ятає, як робив свій перший крок, або вдих повітря.

У неї надзвичайно багато творчих планів, але реалізовувати їх Емма Зайцева збирається поступово.

Отже, закарпатська газета «НЕДІЛЯ» та сайт zakarpatpost.net вітають головного сценографа Закарпаття з приємною подією та бажають їй натхнення, успіхів та процвітання. Хай усе задумане неодмінно здійсниться!

zakarpatpost.net