Як кішка закарпатця від смерті врятувала

Бездиханне тіло впало на підлогу, мов мішок…

Деколи наші улюбленці можуть приносити не лише задоволення від спілкування з ними, не лише користь у господарстві, але й рятувати життя, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Один з таких випадків трапився нещодавно в Ужгородському районі. Там домашня кішка Муся, можна сказати, повернула господаря з того світу.

Василь пив безпродбудно, дуже багато. Запої мав по 2-3 тижні. Потім кілька днів відходив і все повторювалося знову. Оскільки грошей із пенсії на алкоголь часто не вистачало, просив їх у дружини.

Час від часу вона шкодувала діда і давала кілька гривень на самогон, аби похмелився, але не завжди, бо пиятики жінці стояли вже поперек горла. Коли ж баба Іра відмовлялася фінансувати Василеві застілля, він щоразу погрожував, що накладе на себе руки. Такий шантаж часто спрацьовував – і 78-річний дід отримував бажану суму.

Але того разу стара була непохитною. Коли традиційно Василь завів свою «пісеньку» про те, що повіситься, вона сказала: «Давай! Іди! Можу й мотузку тобі принести». Після цього розвернулася і пішла копати картоплю.

Працюючи у городі, навіть не помітила, як спливав час, лише раптом почула, що кішка голосно кричить. Розвернулася – її Муся. Стояла вона якось набундюжено, вигнувши спину. Але баба Іра, глянувши на неї, продовжила займатися своїм. Та кішка і далі жалісно нявчала. Потім підійшла до баби, потерлась їй в ногу і заревіла на все горло. Стара насторожилась: щось із нею не так. Муся почала втікати. Вона кликала бабу в хату.

Що робити, пішла баба Ірина за своєю чотирилапою улюбленицею, зайшла в кімнату, а там… у зашморгу її Василь. Миттю помчала на кухню, перерізала мотузку, аби вивільнити діда… Бездиханне тіло впало на підлогу, мов мішок… Баба хоч і перелякалася, але почала негайно проводити реанімаційні заходи – штучне дихання, непрямий масаж серця. Викликала і «Швидку». Та поки лікарі їхали, вона й на секунду не припиняла приводити до тями повішеника.

І їй таки вдалося. Василь відкрив очі і застогнав.

Від надміру емоцій баба кілька разів вдарила його кулаком у обличчя і обізвала ідіотом. Саме в цей час увійшла до помешкання бригада медиків.

Діда з бабою вони забрали до лікарні.

Після огляду фахівці виявили, що два ребра у старого поламані.

«Це я винна, – гірко виправдовувалася баба Іра. – Не розрахувала сили. У мене руки сильні. Все життя важко фізично працюю».

Та черговий лікар запевнив стару, що все гаразд, такі травми не рідкість при реанімації навіть у людей з медичною освітою.

А дід Василь після того випадку більше ніколи не вживав спиртне, а Мусі ще довго дякував за свій порятунок.

Василь КОРОЛЬ, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net