Як закарпатці готують білий левеш із баранів

У Карпатах почався грибний сезон. У цьому році на Закарпатті вродило багато літніх білих, але не тільки.

Грибники знаходять і справжні делікатеси, які вміють правильно готувати далеко не всі, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Василь Стегура та Владік Симкович знайшли у селі Мокра Перечинського району цілі плантації баранів, яких  закарпатці називають квочками, хоча в грибів існують і інші назви, скажімо, бараняча голова, мейтаке, танцюючий гриб, трутовик та інші.

За словами чоловіків, росли вони купками.

«У одній купці зазвичай виростає близько трьох кілограмів грибів, але буває навіть до п’яти, – розповів газеті «ПОРАДИ» один із них. – Із квочок моя дружина готує і бульйон, і омачку (грибний соус), і білий левеш (суп), і котлети, деколи просто підсмажує. Усе виходить дуже смачно».

Загалом гриб-баран (грифола кучерявенька) не частий гість на столі кулінарів, однак, він має приємний смак і насичений грибний аромат. В їжу придатні тільки молоді гриби, ще не потемнілі. Дорослі не приносять шкоди, але не мають приємний смак. Квочка потребує обов’язкової термічної обробки і її не рекомендується вживати в їжу в сирому вигляді.

Найчастіше гриби обсмажують або відварюють, додають в соуси і супи. Любителі екзотичних страв можуть спробувати подати їх у якості індивідуальної страви, але частіше за все гриби використовують як доповнення до інших наїдків або як приправа. Для цього квочки сушать, подрібнюють до стану порошку, яким потім присипають м’ясо, рибу, салат і будь-які інші страви за бажанням.

Крім того, Василь Стегура поділився з газетою «ПОРАДИ» й рецептом бубусі, який йому найбільше подобається.

«Треба зварити моркву, грибочки і картоплю. Потім у півлітрову банку налити 200-250 грамів сметани, всипати туди ложку борошна і додати води. Збовтати і влити у каструлю з окропом. Можна додати ще й зелень. Посолити, поперчити і левеш готовий», – зізнався чоловік.

Також він наголосив, що квочки дуже багаті на вітамінами та корисні мікроелементи, ними на Закарпатті здавна лікували віспу, туберкульоз, гнійні рани та ряд інших захворювань, тому страви з цих грибів високо цінуються місцевими.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «ПОРАДИ», ексклюзивно для zakarpatpost.net