Погода на Закарпатті на сьогодні, 14 липня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде досить тепло, але  місцями дощитиме.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде +15, удень – +23 градуси. Ясному ранку прийде на зміну хмарна погода, яка утримається до самого вечора. Ближче до вечора дощ, який розпочнеться після обіду, повинен послабшати.

У Хусті та Іршаві – вночі буде +14, удень – +23 градуси. Погода порадує нас безхмарним ранком, але вже у середині дня вона зміниться та буде похмурою до самого вечора. Удень очікується дощ, ввечері – дощ із грозою.

У Воловці – +12 уночі і  +18 градусів удень. У Воловці хмарна погода буде триматися до самого вечора. Усю другу половину дня йтиме дощ.

У Сваляві – +15 уночі і  +21 градус удень. Похмура погода буде триматися у Сваляві весь день, вранці очікується недовге прояснення. У другій половині дня очікується дощ, який йтиме до самого вечора.

У Тячеві нічна температура становитиме +14, денна – +23 градуси. Небо, ясне у Тячеві вранці, затягнеться хмарами у середині дня та погода буде похмурою до самого вечора. Усю другу половину дня йтиме дощ із грозою.

У Перечині – нічна температура становитиме +15, денна – +23. Починаючи з самого ранку й до пізнього вечора, небо у Перечині буде вкрите хмарами. Удень йтиме дощ із грозою, якому ввечері на зміну прийде дощ.

У Великому Березному – вночі +14, удень – +22 градуси. У Великому Березному сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Удень очікується дощ із грозою, який ввечері перейде у дощ.

У Берегові та Виноградові – вночі – +15, удень – +25. Небо цього дня буде ясним недовго, вже вдень воно затягнеться хмарами, які протримаються до пізнього вечора. Вночі та вранці опадів не очікується. Удень йтиме дощ, проте ближче до вечора він закінчиться.

У Міжгір’ї – уночі  +12, вдень – +11 градусів. З ранку до самого вечора у Міжгір’ї небо буде вкрите хмарами. Дощ із грозою, який розпочнеться у другій половині дня, до вечора зміниться на дощ.

У Рахові буде уночі +11, вдень температура підніметься до +18 градусів. У Рахові погода порадує нас безхмарним ранком, але вже у середині дня вона зміниться та буде похмурою до самого вечора. У другій половині дня очікується дощ із грозою, який йтиме до самого вечора.

14 липня відзначається день пам’яті святих чудотворців безсерібреників Косми і Даміана. У селян у цей час починалась косовиця: “Кузьма і Дем’ян прийшли – на косовицю пішли”. До цього часу поспіває малина, перші овочі. Наші пращури на Кузьму і Дем’яна варили варення з аґрусу. У минулі часи помітили, хороша погода 14 липня обіцяє хорошу погоду 14 листопада, а якщо буде погана погоду у цей день, то й 14 листопада нічого хорошого не чекай.

Народні прикмети на 14 липня

  1. Якщо в цей день прополоти город, то бур’янів не буде
  2. Чути трелі солов’я після Петрового дня (12 липня) – значить, зима, за прикметами, настане лише через 30-40 хвилин після свята Покрови, а весь цей час буде досить тепло
  3. Зірки дуже яскраво мерехтять 14 липня на нічному небі, а вранці видно хмари – буде сильна гроза

zakarpatpost.net