«Українська церква – мати російської!». У Варфоломія виступили з історичною заявою

Українська церква є матір’ю для російської церкви та дочкою Вселенського патріархату.

Про це заявив член Святого і Священного Синоду Вселенського патріархату митрополит Елпідофор в інтерв’ю російському журналісту, передає “Укрінформ“.

“У випадку з українською церквою принаймні парадоксальним і викривленим є твердження кого-небудь про те, що церква в Москві є матір’ю церкви України. Якраз навпаки. Московська церква є дочкою української церкви, яка – українська церква – є дочкою Вселенського Патріархату”, – сказав він.

“Знаєте, що християнізація (хрещення) Русі (росів) – не росіян, а як відомо, Київська Русь – це інше, тобто сьогоднішніх українців, – сталася при Володимирі, з його зверненням. Отже, юрисдикція Вселенського патріархату – це Україна, це Київ, а отже й мати-церква”, – наголосив митрополит Елпідофор.

Під час інтерв’ю журналіст заявив, що “України не було” під час хрещення Київської Русі, на що митрополит відповів, що це не важливо, оскільки географічно це та ж територія.

“Можливо, називалася інакше, але ми говоримо про ту саму землю, принаймні про ту ж географічну територію. Так, української церкви матір’ю є церква в Константинополі, а московської церкви матір’ю є церква в Києві”, – додав він.

Митрополит наголосив, що надавати автокефалію може виключно Константинопольський Синод і Вселенський Патріарх.

“Патріархат Росії, Румунії, Болгарії, Сербії, Грузії, всі ці церкви прийняли власну автокефалію і патріархальний статус від Вселенського Патріархату, не було спільних підписів інших церков, не було жодного спільного прийняття рішень”, – підсумував він.

 zakarpatpost.net