Під час розкопок церкви на території Ужгородського замку знайшли багато скелетів

Наразі триває комплексна експедиція на території Ужгородського замку, під час якої проводиться дослідження легендарної церкви, побудованої у XIII столітті.

Вона була давно зруйнована, а про її наявність раніше лише здогадувались. Вважається, що збудовано її було у 1248 році і називалася вона церквою святого Юрія. Так сталося, що в 1728 році церква згоріла, а на її місці утворилася яма, протягом багатьох років оповита різними чутками.

Організаторами експедиції виступили Ужгородський національний університет, Закарпатський обласний краєзнавчий музей та Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді.

«Наразі вивчаємо церкву у замковому дворі, роботи багато. Поки що досліджено лише частину території. Очікуємо сенсаційних знахідок. Зараз знайдено багато скелетів, фрагменти глиняного посуду, уламки кахлів та деякі інші побутові речі, розповів газеті «Неділя Закарпатські новини» координатор проекту, старший науковий співробітник музею Олександр Васильович Дзембас.

Кажуть, що там було спалено першу закарпатську відьму. Про це, зокрема, у книзі «Ужгород відомий і невідомий» пише історик Йосип Кобаль.

«Місце, на якому стояла церква, поступово поглиналося землею. Згодом вже мало хто з ужгородців пам’ятав про неї. А коли на початку ХіХ століття семінаристи засадили замкове подвір’я фруктовими деревами, то про церкву нагадувала лише глибокаяма, обведена стіною, колишня крипта, що поросла чагарником. Про загадкове місце виникли різні здогадки, домисли, легенди. Як писав у середині ХІХ століття перший історик Ужгорода Карой Мейсарош, цю яму в народі прозвали «відьмачою», оскільки тут близько 1730 року нібито спалили ужгородську відьму, жінку Юрія Сюча Марію Рушковську», – підкреслює дослідник.

Детальніше про експедицію читайте у наступних номерах газети «Неділя Закарпатські новини» та на сайті zakarpatpost.net.

zakarpatpost.net