Собака закарпатки чистить зуби, відкриває двері та холодильник і любить купатися в душі

Чотирилапі улюбленці часом дивують своїми вчинками. Особливо вражають поведінкою  собаки, вони вміють витворяти таке, що аж не віриться, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Німецька вівчарка вважається однією з найрозумніших порід. Це – універсальний собака, який і кордони охороняє, і злочинців ловить, і вибухівки знаходить, і на війні наших захисників не раз від ворога рятує.

Саме така улюблениця є в постійної читачки газети «Неділя Закарпатські новини» Іванки з Хуста.

Дівчинка залюбки поділилася історією про свою улюбленицю, яка є для неї не лише домашньою твариною, а справжньою кудлатою подругою.   Загалом вона дуже любить тварин, у неї вдома є аж чотири вівчарки. Пригадує, що за словами мами, коли її привезли з пологового, першими в хаті з нею знайомились чотирилапі. Вони обнюхали дитину з ніг до голови, уважно роздивилися і прийняли до своєї зграї. Тоді в сім’ї було аж шість вівчарок.

Відтоді минуло 12 років. Зараз у Іванки є своя улюблениця.

«Коли Торка з’явилася на світ, мені було тільки 5.  З-поміж 9 цуценят вона була найбільшою, найрозумнішою і найкращою. Я відразу полюбила її і попросила бабусю не продавати цей чорний пухнастий клубочок. Вона погодилась. Я сама почала дресирувати собаку. Торка швидко росла, вже у рік була більшою за мене. Я брала її на поводок, і ми йшли на вулицю гуляти. Сусіди сміялися і питали бабусю, хто кого вигулює. Але вона мене так слухала, як мало кого з дорослих слухають маленькі собачки. Вона дуже здібна і розуміє не тільки команди, а загалом людську мову, – розповідає закарпатка. – Торка дуже добра мама. Навіть коли в когось із інших наших собак є цуценята, вона залюбки бавиться з ними, вчить їх їсти і захищає від чужих.

Дівчинка навчила свою підопічну приносити капці та кросівки, грати в футбол із м’ячем,  відкривати двері. Взагалі замків для неї не існує. Вона відчиняє їх як лапкою, так і носом та зубами. Відкриває навіть балконні двері, на яких потрібно піднімати спеціальну ручку та відсуває залізні засови, прилаштовані спеціально для неї, аби не виходила з вигульного майданчика на подвір’я.

«Найбільше їй до снаги відкривати холодильник. Справа в тому, що в наших собак у підвалі є свій холодильник, у якому зберігається виключно м’ясо, яке потім бабуся їм варить, – зізнається юна собаківниця. – Тож вона в ньому хазяйнує, як справжня господиня. Може, звісно, і вкрасти шматок м’яса з каструлі, бо їсти дуже любить. Тож аби цього не сталося, бабуся перев’язує  двері спеціальним дротиком. Інших способів зберегти продукти немає. Раніше дідусь прилаштував на двері гачок, але його Торка також навчилася відчиняти. Утім я не серджуся, бо переконана, що вона робить так, оскільки знає, що в холодильнику зберігається тільки їжа для неї, її сестри, дочки та онучки, адже насправді так і є. Вона, як Гуддіні, для якого замки перепоною не були ніколи».

Крім здібностей ілюзіоніста, вівчарка ще й вміє шукати людей та речі, це для неї взагалі – весела розвага. Торка охоче знаходить все, що від неї заховала господиня. Так вони можуть бавитись у схованки годинами. А ще собака просто обожнює воду.

«На річці вівчарка із задоволенням пірнає, – каже Іванка. – А вдома я мию її в кориті спеціальним шампунем. Також  собака ще дуже любить приймати душ. Звідти витягнути її дуже важко. А коли я поливаю квіти і вона бачить в моїх руках шланг, аж пищить, так хоче, аби струмінь холодної води я спрямувала не на рослини, а на неї.  Крім того, я навчила її чистити зуби. Зараз через Інтернет можна замовити і зубні пасти, і щітки для собак. Цікаво, що спочатку така процедура Торці дуже не подобалася. Але поступово вона звикла і тепер, коли бачить свої засоби для гігієни, знає, що доведеться трішки потерпіти».

Як справжня жінка, вівчарка полюбляє, коли її вичісують. Оскільки в неї довга густа  шерсть, у період линьки це робити просто необхідно.

«Коли шерсті дуже багато, я її пилосошу. Це Торку дуже дратує. Коли бачить у моїх руках пилосос, втікає й ховається. Доводиться виманювати її за допомогою пригощань, від яких вона не відмовляється, особливо коли бачить банани, яблука, виноград, кавун. А от гребінець – це саме те, що їй потрібно. Коли вичісую її, аж вигинається від задоволення, – запевняє дівчинка. – Загалом Торка любить чистоту.  Після прогулянки у дощову погоду ми миємо лапки, при цьому вона сама ставить їх у тазик з водою та дає витирати».

Крім того, собака дуже любить лащитись. Іноді вона нагадує кішку, а не грізну вівчарку.  Однак постояти вміє і за себе, і за хазяйку, чужих не визнає і відважно захищає своїх господарів.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net