Як зарядка для обличчя та здоровий спосіб життя омолоджують шкіру

Чому наша шкіра відображає те, що ми з’їли.

Кожному хочеться бути гарним. Та якщо недоліки тіла можна приховати під одягом, то обличчя навіть замасковане макіяжем може видати вік людини. Причиною невдоволення собою у багатьох є зморшки, які з’являються з віком. Тому й не дивно, що зараз активно пропагуються різні засоби для їхнього розгладжування. Але така терапія коштує, як правило, дорого, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Однак є засіб, який допомагає від них позбутись абсолютно доступним кожному шляхом – за допомогою спеціальних вправ.

Більше про це знає тренер з фейсфітнесу, людина, яка на собі перевірила гімнастику для обличчя і тепер навчає її азів інших – Світлана САМСОНОВА.

Тож сьогодні у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» під час наших «Недільних бесід» ми говорили про молодість і красу, зарядку для збереження  вроди, лікувальну гімнастику та багато іншого.

Як виникла ідея зайнятися таким незвичним видом зарядки?

Зараз дуже багато людей своє хобі перетворюють на професію. У мене вийшло так само. Почала займатися своїм обличчям і це мене дуже захопило. А коли побачила результати, вирішила спробувати навчати цього інших.

А де ви дізналися про гімнастику для обличчя, адже для Закарпаття фейсфітнес є чимось новим…

У Інтернеті.  Там можна знайти багато корисної і цікавої інформації. Я натрапила на профіль дівчини, яка розповідала про це. Почала шукати більше, захопилася. Відшукала багато різних методик, на собі випробувала, зрозуміла у яких є які недоліки, які переваги, вибрала найкращі і найефективніші й почала працювати.

Чи дійсно може фейсфітнес допомогти розгладити зморшки?

Звичайно, може, якщо наполегливо працювати над собою. Адже у фітнес-залі людина тренується і має хороший результат і гарне тіло, але як перестає це робити, з часом ефект втрачається. Єдина різниця, що на тілі і на обличчі м’язи різні. На обличчі вони мімічні і їх тренувати потрібно по-іншому. Та в результаті позбутись можна не лише зморшок, але й різних набряків, заломів, поліпшити контури обличчя, підтягнути проблемні ділянки за рахунок укріплення м’язів. Первинні зморшки з’являються у вигляді ледь помітних ниточок, однак якщо не вживати ніяких заходів, то з часом виникають серйозні проблеми естетичного плану. У той же час якщо здійснювати цілеспрямовані дії в боротьбі зі зморшками, то цілком реально уповільнити процеси старіння шкіри.

Скільки часу має займати зарядка?

На початку роботи вправи займають досить багато часу, поки людина вчиться. А далі, коли починає відчувати своє обличчя, вже розуміє, чого йому необхідно більше, чого менше. Загалом багато вправ можна робити протягом дня. Наприклад, коли є вільна хвилинка за кермом, у туалетній кімнаті. Зазвичай зранку робимо вправи для шиї, щоб розбудити обличчя, покращити лімфотік, а загальні  вправи можна робити ввечері. А взагалі, коли вже сформована певна система, це займає хвилин 15 – не більше. Ми працюємо з м’язами шиї та м’язами обличчя (зона лобу, повік, скул, щік, зона під підборіддям). Для тих, хто тільки почав робити вправи, не варто поспішати, і пробувати все відразу. Почніть з 1-2 вправ, по 2-3 підходи. Потім, додайте і вправи, і кількість підходів.

Коли можна помітити перший позитивний ефект?

На собі особисто я його помітила вже через два тижні. Але я займалася сумлінно щодня, старанно виконувала всі вправи, які мені радив тренер. Але не можна займатися тільки м’язами обличчя. Краса нашого обличчя починається з хребта і шиї. Якщо в жінки гарна постава, збережена статика шиї, відповідно і обличчя довго буде мати гарний вигляд. А якщо є проблеми з шиєю, починати треба саме з неї. Коли ми пропрацюємо м’язи шиї, це одразу позитивно «відгукнеться» на обличчі. А потім починаємо працювати з зонами, які людину хвилюють найбільше.

А що саме робити з шиєю, адже відомо, що вона дійсно найбільше видає вік людини?

Так. Справді. Кажуть, що руки – це візитівка жінки, а шия – її паспорт.

Коли м’язи на шиї спазмуються і вона втрачає своє природне положення відносно тіла (висовується вперед) шкіра на шиї збирається в зморшки, з’являється друге підборіддя. Працюючи з м’язами шиї ми «витягуємо» шию з плечей, повертаємо її природну статику. Протягом для всім людям рекомендовано робити легкі вправи на розминання шиї, які легко знайти у мережі Інтернет, це займає всього 5 хв, а користь від цих вправ буде величезна. Якщо наші м’язи спазмовані, порушується кровообіг головного мозку, затримується лімфа, з’являються набряки.

Чоловіки теж хочуть покращити зовнішність? Чи на Закарпатті таких мало?

Так, мало. Але ми з чоловіком час від часу займаємося разом і він виявляє до моєї справи зацікавленість. А от у мого тренерна, з якою я займалася, багато чоловіків серед клієнтів. Вони, до речі, показують дуже хороші результати. А перший мій тренер проживає в Арабських Еміратах і в неї дуже багато клієнтів серед шейхів і вони регулярно приходять на тренування, хочуть бути молодими, вродливими і здоровими. Як на мене, це – чудово!

Чи може така зарядка бути лікувальною? Трапляється, що часом після інсульту обличчя викривляється, або після пологів…

Так. Цією зарядкою можна і асиметрію обличчя вирівнювати, якщо вона є, заважає і явно виражена, і можна допрацьовувати м’язи, які перебувають у вираженому гіпотонусі. Коли я вчилася, у мене перше питання було до мого інструктора, чи можна займатися з людиною після інсульту. Вона сказала, що можна і в неї особисто були хороші результати. Але в такому випадку потрібно працювати разом з лікарем, аби людині не нашкодити, бо є багато різних нюансів, які слід враховувати.

Якщо людина погано бачить, морщиться, або коли у очі б’є яскраве сонце, доводиться мружитися. Що робити, аби не було зморшок?

Справді, звичка мружитися є ворогом молодості нашого обличчя. Від неї спазмується коловий м’яз ока, він стягується і від цього виникають зморшки навколо очей, так звані «гусячі лапки». Тому якщо ми погано бачимо, краще одягати окуляри. Це ж можу сказати й про сонцезахисні – від яскравого світла. Це повинен бути особливий пунктик – як у чоловіків, так і у жінок. Та й не лише влітку, але й узимку, коли сонце яскраве. Це зберігає не тільки зір, але й красу.

Як правильно вибрати комплекс гімнастики для обличчя?

Бажано працювати з тренером, який зробить діагностику обличчя, підбере найкращий комплекс вправ. Але зараз дуже багато інформації в Інтернеті. Тому якщо жінка задасться ціллю, вона може вивчити все й самотужки. Все починається з того, що нам потрібно вивчити причину старіння і будову нашого обличчя, тобто як розташовані м’язи. Коли людина знає що з ними відбувається і де вони розміщені, може легше з ними працювати. Тому моя порада – починати з основ. Лише так можна підібрати  для себе комплекс вправ. Але якщо виникають сумніви, краще порадитися з фахівцем. Адже складений комплекс індивідуально завжди буде працювати краще, ніж те, що людина вибере для себе випадково. Особисто моя перша спроба фейсфітнесу – це було заняття он-лайн. Мені видавали завдання. Але в мене не було зворотного зв’язку з тренером.  Я виконувала вправу і не знала, чи правильно, не мала у кого спитати. А якщо робити щось неправильно, можна наробити собі додаткових загинів і зморшок.

Тобто, можна не лише покращити шкіру, але й нашкодити собі?

Так. Нашкодити можна. М’яз можна перетонізувати, тобто самому загнати його у сильний спазм і це матиме негативні наслідки. Тому що, коли м’яз спазмується, він скорочується і тягне за собою ті м’язи, які поряд, які в нього вплітаються. Тому треба бути дуже обережними. І ще. У гімнастиці для обличчя краще недопрацювати, ніж перепрацювати. У нас же немає завдання накачати м’язи на обличчі, ми повинні їх просто гармонізувати.

Що ще може зробити жінка для збереження краси?

Передусім – висипатися. Це – найголовніше, бо коли ми лягаємо пізно спати, погано виробляється гормон мелатонін,  який захищає організм від стресів і передчасного старіння, відповідає за молодість і красу в тому числі. Тому треба намагатися лягати спати не пізніше 23.00, пити достатню кількість рідини і обов’язково займатися спортом, навіть якщо немає часу робити це в залі з інструктором. Робити це можна вдома – хоча б із шиєю та спиною і займати зарядка повинна хоча б 5-10 хвилин на добу. Стільки часу знайти для себе може кожна людина. А це – основа передусім здоров’я, а також – краси.

А наскільки істотно впливає на процес старіння шкіри те, суха вона або жирна?

Прийнято вважати, що жирна шкіра пізніше старіє, хоча насправді це не так, адже як правило пори при жирній шкірі розширені і зморшки на ній виглядають глибшими і естетично непривабливими. Але з іншого боку жирна шкіра більш щільна, а суха – більш тоненька.

Крім того, дуже погано впливає на шкіру паління, бо нікотин вбиває капіляри, які несуть шкірі поживні речовини, а  через частий рух губ, що супроводжує втягування диму, навколо рота з’являються зморшки. Тобто м’язги спазмуються і зморшки з’являються раніше, ніж це відбувається за віком.

А емоції… сміх, наприклад, впливає на появу зморшок. Може, краще не посміхатися зовсім?

Жити без емоцій неможливо. Хоча є така техніка, аби їх контролювати. Але ж якщо ми не матимемо емоцій, житимемо як роботи. Зморшки, які виникають від того, що людина щаслива, посміхається, не псують зовнішність. І в той же час якщо на обличчі застигає маска відрази, огиди, постійного невдоволення, це вже погано. Коли в жінки не горять очі, вона завжди не в настрої, обличчя тоді набуває характерного вигляду.

У якому віці варто розпочати гімнастику для обличчя?

Мене дуже часто питають, коли не рано, коли не пізно починати застосовувати фейсфітнес. Не пізно і у 65 років, є жінки, що доглядають за собою і гарні навіть у немолодому віці,  не рано і в 25 років, тому що  таким чином можна попередити появу віковіх змін обличчя  або просто можна внести в життя такі звички, які на довше збережуть красу. Маю на увазі стежити за поставою, не скручувати плечі правильно вмиватися.

Чи може тренування м’язів обличчя принести максимально хороші результати самостійно, без допоміжних процедур? Чи це, як спорт, працює у комплексі з косметологією, масажами та правильним харчуванням?

Загалом вправи для обличчя діють як доповнення до повсякденного догляду за шкірою і правильного харчування. Насправді є дуже багато продуктів, які старять наше обличчя. Про це зараз можна знайти дуже багато інформації і люди повертаються до природного харчування, викреслюють із меню продукти з цукром, із різними добавками, фастфуд, консерванти, напівфабрикати.

Дійсно, все має відбуватися у комплексі – правильне харчування, сон, гімнастика.

Бути здоровим і молодим – це вибір і спосіб життя.

А креми проти зморшок можуть бути дієвими?

Основа всього – це наше харчування, здорова шия і спина. Тобто наша шкіра відображає те, що ми з’їли і як наша кров по судинам і капілярам донесла поживні речовини до шкіри. На рахунок кремів – вони є із антиоксидантами, від зморшок, із гіалуроновою кислотою, з пептидами, вибір великий і ціни різні. Але їх грамотно повинен підібрати косметолог. Та наголошу, що все має застосовуватися в комплексі, просто крем зморшки не розгладить ніколи.

Якщо дівчина починає займатися практикою вже після ін’єкційних втручань, вправи будуть працювати?

Так. Єдине, що займатися можна через два тижні після такої процедури. Але від того, що м’язи будуть інтенсивно тренуватися, може швидше закінчитися дія ін’єкції.

Порекомендуйте закарпатцям кілька найбільш універсальних вправ для краси і здоров’я обличчя.

Універсальних вправ немає. Немає наприклад, такого: у мене зморшки довкола очей, мені потрібно знати одну вправу, бо хочу від них позбутися. Потрібно розібратися у причинах, чому з’явилися ті зморшки, які сусідні м’язи задіяні, та й із обличчям треба працювати у комплексі. Єдине, що можу порадити – стежити за тим щоб обличчя було розслабленим. Загалом можна покласти знак дорівнює: гарне обличчя – це розслаблене обличчя. Спазмів ніде не повинно бути.

Що можете порадити закарпатцям для того, аби вони мали завжди свіжий і гарний вигляд?

Нічого оригінального і нового я не скажу. Треба пити достатню кількість води стежити за здоров’ям хребта тому що від нього залежить здоров’я всього організму, правильно харчуватися і висипатися.

Розкажіть про себе, як про людину. Ваша улюблена страва, як проводите вільний час, які маєте захоплення, куди подорожуєте, де черпаєте інформацію?

У мене двоє діток. Їм 7 і 5 років й шість років я провела з ними, останній рік уже зайнялась роботою. Ми постійно ходили гуляти, разом кудись їздили. Найяскравішим враженням було, коли два роки тому за 10 днів проїхали сім країн, подолали майже 3 тисячі кілометрів із ними на автомобілі. І все пройшло дуже легко, цікаво і весело. Із задоволенням згадую цю подорож. Загалом родина в нас дуже мобільна, ми не любимо сидіти вдома. Хоча б не на великі відстані стараємось часто кудись їхати. У походи в гори не ходимо, бо вони ще маленькі, але хочеться спробувати. На рахунок улюбленої страви, я страшенно люблю овочі… у будь-якому вигляді… особливо приготовані на пару або на грилі. Останнім часом я змінила харчування, перестала вживати молочні продукти, продукти, які містять глютен і практично не їм солодощі.

Інформацію здебільшого черпаю з книг та Інтернету, постійно записуюсь на якісь курси – або онлайн, або вживу. Щоразу отримую якусь нову інформацію, вдосконалююсь і пізнаю щось цікаве.

Хочу бути в курсі всього. Адже не тільки одна гімнастика може допомогти жінці бути гарною, є дуже багато різних засобів, скажімо, вакуумний самомасаж, лінфодренажний, ліфтінговий, естетичне кінезіотейпування. Таким чином у домашніх умовах за 5-10 хвилин можна привести «в почуття» своє обличчя. Загалом засобів є дуже-дуже багато.

Спасибі за розмову! Здоров’я і краси Вам, успіхів та здійснення всіх задумів.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net