Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 7 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

Уж перетворюється на потічок. І це насторожує.

На ділянці біля площі Пушкіна річка на 85 відсотків пересохла. Води дуже мало, видніється каміння. А раніше там вода текла ад у два рукави.

Тепер же люди переходять Уж вбрід, дехто умудряється долати течію навіть на велосипедах.

І це при тому, що вже немає спеки та періодично йдуть дощі.

Якщо річка такими темпами мілітиме й надалі, то скоро нам не потрібно буде навіть мостів.

Де тепер насправді протікає Малий Уж? Невелика, але затишна площа Пушкіна асоціюється передусім не з поетом, який до Ужгорода не має ніякого відношення, а з сакурами.

Саме там із року в рік  розквітають перші в Ужгороді японські вишні, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Площа є популярною як серед місцевих, так і серед туристів. Більший стосунок до неї мають чехи, ніж російський майстер слова.

По-перше, із-за самих сакур, які висадили в  місті ті ж чехи, а по-друге, фактично з неї й починається знаменитий  Чеський район – архітектурна родзинка міста. Офіційно квартал називають  Ґалаґов.

Але далеко не всім ужгородцям відомо, що на площі Пушкіна колись можна було ловити рибу. Тут впадала в у Великий Уж одна з його приток, яка нині захована у труби – Малий Уж.

Зараз однією з найбільш гострих екологічних проблем для області є спроба забудовників звести на річках, які протікають через Закарпаття, міні-елекростанції. Громадськість всіляко опирається цьому, правники навіть судяться з представниками міні-ГЕС, а ті, у свою чергу, не хочуть відступати. Маємо приклад цьому на Хустщині, де судова тяганина затягнулась більше, ніж на рік. Однак саме там люди показали найбільшу в області згуртованість щодо опору тим, хто хоче звести серед чистої карпатської природи гідроелектростанції, адже мають гіркий досвід у Нижньому Бистрому, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Чи справді подібні об’єкти є такою серйозною загрозою для природи нашого краю? Чим небезпечні міні-ГЕС?

Про це газеті «Неділя Закарпатські новини» розповіла кандидат біологічних наук, еколог, співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, експерт-еколог ГО «Екосфера» Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

Сьогодні в Ужгороді затверджено повну програму заходів до Дня міста.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

Отже, на ужгородців та гостей міста з нагоди  відзначення 1125-ї річниці першої писемної згадки про  Ужгород чекає багато цікавого.

Нещодавно опубліковано рейтинги усіх шкіл України, чиї випускники цього року брали участь у зовнішньому незалежному оцінюванні. Ужгород на загальному фоні виглядає більш-менш пристойно. Серед усіх обласних центрів ми посідаємо 15-те місце за відсотком учнів, які виконали тести і отримали позитивну оцінку. Минулого року було 16-те місце. Тобто певний, бодай формальний прогрес є. На першому місці Львів, на останніх, зрозуміло, воюючий Схід. Ми – у золотій серединці. Тобто перспектива для подальшого розвитку є, і це найголовніше, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв перебуває на роботі та продовжує виконання своїх обов’язків, покладених на нього Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

Богдан Андріїв із учорашньою ухвалою Ужгородського міськрайонного суду не згоден, своєї вини не визнає, оскільки його діями не було спричинено шкоди державним чи громадським інтересам, тому подаватиме апеляційну скаргу до Апеляційного суду Закарпатської області.

Кожному хочеться бути гарним. Та якщо недоліки тіла можна приховати під одягом, то обличчя навіть замасковане макіяжем може видати вік людини. Причиною невдоволення собою у багатьох є зморшки, які з’являються з віком. Тому й не дивно, що зараз активно пропагуються різні засоби для їхнього розгладжування. Але така терапія коштує, як правило, дорого, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Однак є засіб, який допомагає від них позбутись абсолютно доступним кожному шляхом – за допомогою спеціальних вправ.

Більше про це знає тренер з фейсфітнесу, людина, яка на собі перевірила гімнастику для обличчя і тепер навчає її азів інших – Світлана САМСОНОВА.

Тож сьогодні у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» говорили про молодість і красу, зарядку для збереження  вроди, лікувальну гімнастику та багато іншого.

zakarpatpost.net