АНОНС. Таємниці закарпатських замків, давні поселення і пошуки спаленої відьми в Ужгороді

Олександр Дзембас: Другети будинком, де жили, зробили не Ужгородський, а Невицький замок

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Легендарні і величні закарпатські замки ваблять і місцевих, і туристів. Вони приховують ще багато невідкритих таємниць і зачаровують своєю романтикою, кам’яними мурами, які були свідками дивовижної історії нашого краю, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Що ж від нас приховують головні фортеці області? Що вдалося знайти під час розкопок на території Ужгородського замку? Коли чекати реконструкції Невицького?

Про це та інше під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з відомим закарпатським істориком, археологом та дослідником, кавалером ордену Марії Терезії Олександром ДЗЕМБАСОМ.

– Які надії на реконструкцію має Невицький замок? Чи достатньо грошей і що саме планується реконструювати?

– Надії, безумовно, є той грант, який ми виграли – незначний, сума для того, що можна зробити, мізерна. Принаймні, у нас з’явився шанс вивести пам’ятку з аварійного стану. Оце і є основним завданням проекту, який повинен бути реалізований у цьому та в наступному році. Певні зрушення вже маємо. Сподіваюся, що в 2019 році кошти буде освоєно. Проект передбачає насамперед ремонт дахів, один з яких вже впав, а другий, на великій вежі, от-от впаде. Наголошу, що ці дахи – не історичні, просто в нашому уявленні вони сприймаються вже так. Основний дах на центральній замковій вежі було зведено у 20 роках минулого століття чехословацькою владою.  Крім того, паралельно з цим у проекті йдеться про укріплення найбільш аварійних ділянок стін. Та основне питання – вирішити юридично майбутнє Невицького замку. До речі. не тільки його, але всіх пам’яток замкової архітектури Закарпаття. Нам потрібна довготривала програма, юридична особа, яка б займалася питаннями фортець. Маю на увазі першочергово такі занедбані пам’ятки, як Хустський, Середнянський, Невицький, Королівський та інші замки. Наголошу, що Закарпаття – єдина область в Україні, яка не має історико-архітектурного чи історико-культурного заповідника. Але хоча б добре, що розуміння з боку владних структур, зокрема ОДА, є. Проблему намагаються вирішити. Уже сформовано робочу групу по створенню заповідника, яка повинна опікуватися всіма замками Закарпаття. Отже, як просуватиметься справа, побачимо в перспективі.

Ці замки – туристичний бренд нашого краю, просто ми його не використовуємо. Скажімо, Невицький замок – це домінанта всієї Ужанської долини. Якщо пам’ятки вивести з аварійного стану, думаю, потоки туристів до них справді збільшаться. А якщо програму буде прийнято, вони збільшаться ще суттєвіше.

А які на сьогодні таємниці ще приховує замок? Що цікавого там вдалося знайти? Йосип Кобаль у своїй книзі «Ужгород відомий і невідомий» пише, що біля церкви святого Юрія на території Ужгородського замку спалили першу закарпатську відьму. Чи є цьому якісь підтвердження під час розкопок? 

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 27  вересня.

zakarpatpost.net