Скільки коштує в Ужгороді пом’янути померлих

Наближається День пам’яті померлих і в Ужгороді активно кипить торгівля свічками, квітами і навіть штучними вінками, не нести які на кладовища закликають навіть священики.

Примітивні віночки старують від 20 гривень. Є як зі штучних, так і з засушених квітів. У середньому коштують 50 гривень.

«Найдешевші продаємо за 25 гривень. Є й за 400. Але на День пам’яті купують у середньому вінки вартістю до 50 гривень. Паломництва з покупців немає, продаємо небагато краму до свята. Нині куди популярніше нести на кладовище живі квіти», – каже продавчиня однієї з крамниць.

Відтак вирушаємо шукати квіти.

Хризантеми, що вважаються на Закарпатті одним з головних атрибутів цього свята, як кажуть, на всякий колір і смак. Розмаїття – дуже широке. Ціни також різні.

За квітку у вазоні просять у середньому 40-50 гривень, залежно від її розміру. Проте можна знайти й за 25, навіть за 20 гривень. Щоправда, такі рослини мають трохи дрібніші суцвіття, але також гарні.

Хризантеми для букетів коштують 5-10 гривень за штуку. Більшість продавців дають їх по 8. Вибір також дуже великий, але найбільшим попитом користуються жовті. Штучні хризантеми, до речі, продають за такою ж ціною.

«У цьому році квіти навіть дешевші, ніж торік», – каже одна з покупчинь. Минулої осені купувала  квітку у горщику за 60 гривень».

Ну…  і яке ж свято без свічок. Їхня вартість також не є захмарною, хоча порівняно з 1 листопада 2016 року трохи підвищилась.

Отже, просту свічку можна придбати і за 5, і за 10, і за 20, і за 40 гривень. У деяких храмах міста церковні можна купити й по гривні.

Лампадки трохи дорожчі. Найменші продають по 12 гривень, трохи більші – 20-25, середні – 40, великі – 120.

Звісно, 1 листопада наші земляки відвідують не одну, а кілька могил, але все одно видатки є прийнятними і вкластися можна навіть у 100-200 гривень.

Інша справа, що багато хто бажає замовити заупокійну службу у церквах. Але тут також космічних сум не потрібно. Платять краяни переважно за молитву 20-50 гривень, іноді – 100. Тут уже кому як дозволяють статки.

Отже, незважаючи сталу суспільну думку, що все у нас дорого, День пам’яті померлих обходиться в помірну суму.

zakarpatpost.net