Як заощадити на Новий рік: закарпатцям дали прості поради

Новий рік в Україні завжди пов’язаний з великими передсвятковими витратами. Є чотири основних види витрат, з якими стикаються українці.

Як оптимізувати сімейний бюджет, щоб зустріти свято душевно, але недорого, розповів в ефірі ObozTV фінансовий консультант Олексій Половінкін.

“Зараз Новий рік, святкові настрої і хочеться витрачати гроші на те, що в сімейному бюджеті другорядне. Спочатку, як тільки отримали гроші, в першу чергу я рекомендую перші два дні після зарплати не робити витрат. Після того, як через два дні сів і спланував витрати, розумієш, що не так уже ти й можеш розігнатися на свою зарплату”, – розповів експерт.

Половінкін назвав чотири основних статті новорічних витрат – “накрити на стіл, купити подарунки, сісти за стіл красиво одягненими і прикрасити свій дім і ялинку”.

“З приводу застілля потрібно визначити, скільки ж людей я хочу запросити. Важливо скласти меню. Якщо меню не скласти і продуктів купити більше, ніж треба, частина зіпсується і це витрата зайвих грошей. Друге ще гірше – коли меню не складене і чогось не купили, то це меню буде дуже несмачним”, – розповів фінансовий консультант.

“Подарунки – якщо з бюджетом все гаразд, пішли до магазину і все купили. А якщо не зовсім вистачає, щодо подарунків є таке побажання. Коли ми даруємо подарунки, це, більшою мірою, знак уваги. Дуже добре, якщо сім’я збереться і щось зробить руками – щось написати, намалювати, вирізати. Також наприкінці грудня починаються серйозні розпродажі, зокрема і подарунків. Якщо добре пошукати, то можна хороші подарунки за менші гроші купити”, – зазначив він.

Половінкін також торкнувся теми одягу:

“З року в рік ми одягаємося, і прекрасно, коли у кожного новий костюм або плаття. Але коли бюджету не зовсім вистачає, може бути творчий підхід – пошукати щось, що не одягали раніше, і урізноманітнити якимсь новим аксесуаром, взуттям. Генеральне не купувати, але щось додати”.

“Четверте питання – по дому і ялинці. Це просто, тому що ми з року в рік прикрашаємо квартиру. Можна подивитися старі іграшки. І є дуже гарне сімейне проведення часу – сіли, разом з дітьми зробили щось руками, порізали сніжинки, метеликів, наклеїли, повісили. Таким чином, можна зробити дуже душевний Новий рік і оптимізувати частину витрат”, – уклав фінансовий консультант.

zakarpatpost.net