Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 28 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

Поїзд №228 “Ужгород-Одеса” курсуватиме з 26 грудня до 15 січня у непарні числа.

З 29 грудня до 10 січня щоденно курсуватиме додатковий поїзд №72 “Ужгород-Запоріжжя” (через Київ).

Загалом на зимові свята в Україні призначено 38 додаткових поїздів на 302 рейси.

Традиційно найпопулярнішими зимовими напрямками є Львів, Закарпаття та Прикарпаття, тому більшість поїздів курсуватимуть саме на захід країни, повідомляють на сайті Укрзалізниці.

Квитки на потяги можна придбати у касах та через інтернет.

Над аркою на площі Петефі повісили літери «Ужгород 2019». Уночі вони гарно світяться і доповнюють собою казкову композицію зі сніговиком та оленем. Зараз там багато охочих сфотографуватися. Нова фотозона одразу припала до душі ужгородцям. Із боку оновленої площі вона виглядає дуже ефектно. Тим більше, що поруч працює новорічно-різдвяний ярмарок, тож поруч зараз дуже людно.

Лебедів в Ужгороді стає все більше. Одна прилітають, інші – відлітають. Днями їх було більше 20. Сьогодні журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» нарахував близько 16. А за цей рік загалом як на Ужі, так на Кірпічці, Чорних озерах їх побувало більше сотні.

Зараз лебеді на Ужі поділені на групи. Одна з них тримається біля школи №5 на Київській набережній, інша – біля пам’ятника Пушкіну, майже біля школи №3 (школи Масарика), третя – біля лінгвістичної гімназії.

Утім групи ведуть між собою постійні війни за територію, особливо активно атакують опонентів за «місце під сонцем», тобто посеред води… самці.

Один із найбільш войовничих лебедів отримав навіть ім’я Бугор. Він є учасником майже всіх «розбірок».

Отже, миролюбні птахи, як виявляється, не такі вже й миролюбні, якщо мова йде про їхнє виживання.

До речі, про харчування. Крім водяних рослин та підводних організмів, якими харчуються лебеді, вони охоче приймають пригощання, а ужгородці справді щедро діляться з ними навіть останнім шматком хліба… Хоча про таку їжу zakarpatpost.net писав уже неодноразово, наголошуючи, що лебедям вона шкідлива, птахів все одно продовжують годувати борошняними виробами.

Приїхав мій друг Андрій із Америки. Пропрацював там кілька років, скучив за рідним Закарпаттям і вирішив на місяць приїхати, оцінити зміни, що відбулися у нас за часи після Революції Гідності, під час якої він був ще в Україні. А мене більше цікавили його розповіді про життя там, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Отже, Андрій спробував спочатку пожити у Вашингтоні, але там йому щось не дуже сподобалося. Тож перебрався до Нью-Йорка. Для початку йому потрібно було позичити тисячу доларів, щоб облаштуватися хоч якось. Наші люди в Америці організували це дуже швидко. Роботу знайти допомогли. Так і має бути – українець українця мусить підтримати, тоді і нація наша буде могутньою і непереможною.

Працює Андрій помічником майстра у фірмі, яка встановлює металопластикові вікна. Майстер заробляє від 4500 до 5500 доларів, а помічник тільки три – три з половиною тисячі. Але за проживання в однокімнатній квартирі разом з другом вони платять по 500 доларів на місяць. Приблизно стільки ж іде на харчування. Залишаються ще дві тисячі. Непогано. Майже шістдесят тисяч гривень…

Новий рік стрімко наближається. Вже багато хто  встановив вдома ялинку, а хтось лише планує це зробити. Тож скільки коштує свято, а точніше – підготовка до нього? Адже зробити будинок, чи квартиру, подвір’я чи прибудинкову територію кращим хочеться якщо не всім, то багатьом.

Приготування до Нового року займає не лише багато часу, але й коштує чималих грошей.

Тим більше, що зараз усе стрімко дорожчає, у тому числі й атрибутика зимових свят.

Зараз багато розмов точиться довкола того, встановлювати вдома живу чи штучну лісову красуню. Є свої прихильники й серед одних, й серед  інших.

Також у місті міськрадою відведено місця для їхнього продажу. І на ринках уже кілька днів, як торгують зеленим лісовим крамом.

Загалом придбати «живу», тобто зрізану лісову красуню, можна від 50 гривень, залежно від її висоти.

Чи існували на Закарпатті новорічні ворожіння. Про це прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з етнографом, дослідником демонології  і народної магії Закарпаття Василем КОРОЛЕМ.

Ось що він розповів:

Якщо подивитися в глибшому розрізі, Новий рік не завжди був 31 грудня. Він був або пов’язаний із збором урожаю у землеробів, тобто закінчувався восени, для тих регіонів, де переважно займалися скотарством, був свій календар. Це вже потім під державним впливом почав святкуватися взимку. Тому якихось особливих звичаїв до того Нового року, який відзначаємо зараз, у наших предків не було.

Ужгород прикрашають до новорічно-різдвяних свят. Зараз вітрини магазинів та кафе перетворюються на витвори мистецтва. Багато закладів оздоблено зі смаком та дуже оригінально. Прибралася до свят і Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Федора Потушняка.

Вікна там прикрасили паперовими свинками, будиночками, ялинками, сніжинками. Виглядає все дуже оригінально. Крім того, там встановили казковий камін для Санта Клауса, виклали різні прикраси, символи 2019 року та хвою. Перехожі задивляються і насолоджуються красою, тільки нарікають, мовляв, шкода, що сніг в Ужгороді лише паперовий.

Багато хто хоче зустріти Новий рік саме в Ужгороді. Але в скільки обійдеться оренда житла тим, хто не проживає в обласному центрі?

Як правило, до свят в Ужгороді ціни піднімають усі – як власники готелів, хостелів, так і ті, хто здає квартири щодобово. Вартість зростає в середньому наполовину, але у деяких закладах – на 10-20 відсотків.

Як раніше повідомляв zakarpatpost.net, заночувати в одному з престижних готелів міста із 31 грудня на 1 січня у одномісному стандартному номері коштуватиме 2 тисячі гривень, у двомісному –  3 300, у люксі –  4 700, у люксі з сауною та джакузі – 6 тисяч, у президентському – 9 700.

У стандартному номері другого – 900, у одномісному бізнес-класі 1050, у двомісному бізнес-класу – 1290, у двокімнатному люксі – 2050 грн.

Купити посеред зими полуницю, кавун чи ожину – не проблема. Зараз в Ужгороді продають все… і не лише в супермаркетах.

На ринку на Корятовича журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов свіжі, налиті сонцем черешні. Звісно, захотілося спробувати літніх вітамінів… тим більше, що перед Новим роком ніби оживає казка і так хочеться поринути в дитинство. Щоправда, ціна на черешні виявилася не настільки приємною, як солодкі роздуми. Коштує кілограм іспанських плодів 1000 гривень за кілограм. А невелика посудина з черешнями (як на фото) – 300 гривень.

Двоє закарпатців побилися через пам’ятник. 

Микола (з етичних міркувань імена в замінено) навідався в гості до знайомого і почав вимагати в нього гроші, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Однак коли господар відмовився їх давати, він почав розмахувати перед ним кулаками. Бив Ігоря спочатку  в обличчя, а потім де прийдеться – найбільше по тулубу. Отримавши численні забої та синці, чоловік більше не міг оборонятися.  Він впав на підлогу, корчачись від болю. Тоді гість нахабно витягнув із кишені куртки 2800 гривень і пішов геть.

Трохи оговтавшись, Ігор не довго розмірковував, а звернувся до лікарів та правоохоронців. Він зняв побої і написав заяву про побиття.

Під час судового засідання Микола свою провину визнав повністю, у вчиненому розкаявся і пояснив, що справді того вечора навідався до знайомого, якому робив пам’ятник. Але Микола, мовляв, із ним не розрахувався, тож він прийшов, аби забрати борг.

 zakarpatpost.net