Відомий ужгородець розповів, яка є здорова альтернатива коров’ячому молоку

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» » ми говорили з ужгородським актором, який займається оздоровчими практиками Любомиром ГЕЛЯСОМ.

Відомо, що чудовою заміною коров’ячому молоку може бути горіхове. Яке саме, на вашу думку, є найбільш корисним та поживним?

Горіхи можуть бути також різними. Є таке поняття, як показник РН. Тобто рівень кислотно-лужного середовища (простіше – оцет, сода). Усе що кисле, закислює і там розвивається патогенна мікрофлора. А при залужнені навпаки корисна мікрофлора. Найкориснішими вважаю мигдаль і бразильський горіх. Вони є лужними. Загалом можна пити будь-яке горіхове молоко, але треба розуміти, що сам по собі горіх – це хороша альтернатива молоку, але при цьому ми мусимо вживати антиоксиданти у вигляді натуральних фруктів разом з горіхами. Поясню чому. У кожному горісі є фітинова кислота, що займає приблизно 3 відсотки від загальної маси. Вона вбирає навколо себе всі ті мікро і мікроелементи, які в майбутньому при потраплянні у ґрунт мусять дати паросток. Грубо кажучи, будь-яка зернинка влаштована таким чином, що якщо не порушуючи оболонки, не перемелюючи той же горіх, він потрапляє в організм і через травну систему  потім виводиться назовні і опиняється в землі разом з фекаліями, проростає. Які ж там повинні бути захисні реакції! Тобто розчепитись у організмі людини чи тварини горіхові не дає оболонка.  А нейтралізуєтьсяї дія кислоти лугами. Тому корисно вживати воду з лимоном. Але не разом з горіховим молоком. Просто в організм щоденно  мають потрапляти антиоксиданти: цитрусові, будь-яка зелень, ківі, яблуко.