Погода у Закарпатті на сьогодні, 31 січня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде досить тепло.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде -1, удень – +2 градуси.

Хмарна погода протримається увесь день. Без опадів.

У Хусті – -1 уночі і  +1 удень. Протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. На зміну нічному дрібному снігу, прийде дощ зі снігом, який удень почне стихати, а ближе до вечора закінчиться.

У Воловці – -3 уночі і  +1 удень. У Воловці протягом усього дня погода буде похмурою. Вранці очікується дрібний сніг, якому на зміну прийде дрібний дощ зі снігом, проте у другій половині дня він повинен припинитися.

У Сваляві – -1 уночі і  +2 удень. З ранку до самого вечора у Сваляві небо буде вкрите хмарами. Вранці та вдень очікується дрібний дощ зі снігом, який повинен закінчитися ближче до вечора.

У Тячеві – нічна температура становитиме – 0, денна – +1.

З ранку до самого вечора у Тячеві небо буде вкрите хмарами. Ввечері дощ, який йтиме майже весь день, поступово слабнучи, припиниться.

У Перечині – нічна температура становитиме – -1, денна – +2.

У Перечині хмарна погода буде триматися до самого вечора. Без опадів.

У Великому Березному – вночі -2, удень – +4. Протягом усього дня у Великому Березному буде триматися хмарна погода. Без опадів.

У Берегові та Виноградові – вночі – -2, удень – +2. З ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Вранці піде дрібний дощ зі снігом, який до полудня повинен закінчитися. У другій половині дня опадів не очікується.

У Міжгір’ї – уночі  -2, вдень – +2. У Міжгір’ї протягом усього дня погода буде похмурою. Дрібний сніг, який йтиме вночі, вранці зміниться на дощ зі снігом. У другій половині дня він послабшає і до вечора закінчиться.

У Рахові – уночі  -1, вдень – 0. Весь день у Рахові буде хмарним. З самого ранку йтиме дощ зі снігом, під вечір його змінить сніг. 

31 січня вшановується пам’ять святителя Афанасія і Кирила. Цей день називали “Панас Ломоніс”, оскільки стояли люті Афанасієві морози: “Ломоніс морозить ніс”, “Прийшов Панас Ломоніс — бережи щоки та ніс”. Якщо цього дня був пурпуровий захід сонця, то на ранок очікували великого снігопаду, морозу і вітру. Погоду передбачали і ворони: якщо вони летіли зграями, слід було готуватись до сильних морозів.

Народні прикмети на 31 січня

  1. Заметіль у цей день передвіщає прихід пізньої весни
  2. Якщо на Афанасія відлига – літо буде непогожим, і урожай картоплі буде дуже поганим
  3. Ворони 31 січня кружляють зграями високо – мороз протримається достатньо довго
  4. Якщо людина народилася 31 січня, щоб захистити себе від злих сил, він повинен носити талісман з аквамарином і гранатом
  5. Якщо на Афанасія захід – чистий, і в цей день вдарив мороз – прикмета до того, що морозна погода протримається ще дуже довго
  6. У старовину 31 січня ставили на стіл самовар і слухали: якщо він сильно гудів, отже, вдарять морози найближчим часом
  7. Ворони кружляють зграями – чекай сильних морозів
  8. Якщо у дворі 31 січня з’явилася відьма, потрібно обов’язково покликати знахаря в цей день, щоб прогнати злу силу І щоб не зіпсувати, потрібно, щоб знахаря зустрів глава сім’ї разом з дружиною. Інші члени сім’ї виходити на поріг не повинні – інакше чекай пристріту. Вважалося, що 31 січня відьми відправляються на танці, втрачають пам’ять і стають вразливими, а тому, що їх легко вигнати з дому
  9. Якщо 31 січня обробити золою, взятої з семи печей, свою пічну трубу, то можна позбутися від злих сил – вони вилетять з дому
  10. Якщо хлопець не встиг посвататися до вподобаної дівчини до 31 січня, то до Масляної весілля не зіграють – буде торжество тільки після Пасхи
  11. В цей день не можна проводити операції – можливо нещастя. Судитися також не слід
  12. Якщо на Афанасія охрестити хлопчика – це погана прикмета, оскільки в майбутньому можна накликати на нього чоловічу слабкість
  13. Справляти новосілля 31 січня – в новому будинку будуть сварки
  14. Ввечері на побачення краще не йти – відьма може вкрасти
  15. Якщо людина народиться в цей день, то він буде хорошим воїном
  16. Якщо опівдні 31 січня виглянуло сонце – бути ранній весні. Хурделиця – весна буде пізньою
  17. Захід на ясному небі – будуть сильні і тривалі морози
  18. Якщо навколо місяця і сонця 31 січня – коло, буде ще більше похолодання
  19. Місяць з «сережками» – чекай бурана
  20. Ворони збираються зграями – можна чекати морозів

zakarpatpost.net